Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalý šéf CIA: Šance Ukrajiny vyhrať vo vojne sú vysoké, víťazstvo Ruska by bolo pre Európu katastrofou

David Petraeus si myslí, že Ukrajina by dokázala zvrátiť vojnu. Zobraziť galériu (3)
David Petraeus si myslí, že Ukrajina by dokázala zvrátiť vojnu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Chuck Burton, SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, AP Photo/Evgeniy Maloletka)

BERLÍN - Od začiatku vojny Ukrajina stratila veľké územia na východe a juhu krajiny. Ale podľa najvyššieho generála americkej armády môže Kyjev čoskoro zvrátiť vývoj a získať späť okupované regióny. Ukrajina je však odkázaná na pomoc Západu.

Bývalý šéf americkej CIA David Petraeus sa domnieva, že šance Ukrajiny vyhrať vojnu proti Rusku sú vysoké. Zdá sa, že je "stále pravdepodobnejšie, že ukrajinské ozbrojené sily by mohli získať späť väčšinu, ak nie všetky oblasti, ktoré v posledných mesiacoch obsadili ruské sily", povedal Petraeus pre denník Bild. Ruský vojenský úspech je podľa neho veľmi nepravdepodobný. 

Predpokladom ukrajinského úspechu však je, že NATO a ďalšie západné štáty budú naďalej poskytovať zdroje súčasným tempom. V takom prípade by podľa generála ukrajinské sily boli schopné zastaviť ďalšie ruské postupy a začať spätne dobýjať územia, ktoré Rusi zabrali od 24. februára. 

Bývalý šéf CIA: Šance
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

Ruské víťazstvo by bolo pre Európu katastrofálne

Medzitým vlády členských štátov NATO a ďalších západných krajín uznali, že ruské víťazstvo by bolo "katastrofálne pre európsku bezpečnosť". Prijmú preto nevyhnutné opatrenia, aby zabezpečili, že Rusko neuspeje. 

Podľa Zelenského dokonca aj Rusko pripúšťa, že Ukrajina zvíťazí (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Od začiatku rozsiahlej útočnej vojny obsadili ruské sily celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Donecká oblasť je takmer celá v ruských rukách. Obsadené sú aj časti regiónov Cherson a Záporožie na juhu krajiny. 

Bývalý šéf CIA: Šance
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Emergency Service via AP)

Petraeus je jedným z najvýraznejších predstaviteľov armády v USA. Bol vrchným veliteľom amerických jednotiek v Iraku, síl NATO v Afganistane a šéfom hlavného velenia USA. V roku 2012 odstúpil z funkcie šéfa CIA pre únik dôverných informácií jeho životopiscovi a milenke Paule Broadwellovej. Po priznaní viny bol v roku 2014 odsúdený na dvojročný podmienečný trest a pokutu 100 000 dolárov (93 700 eur) za vyzradenie tajomstiev.

Viac o téme: OkupáciaRuskoUkrajinaDavid Petraeus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu