Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európu zasiahol ďalší vírus: Dávajte si pozor na oči, spoznáte ho podľa týchto príznakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Po covide a opičích kiahňach tu máme ďalší vírus za posledných niekoľko rokov, ktorý napáda ľudí. Do Európy prišiel z východu a vyznačuje sa výrazne sfarbenými očami do červena. Ako sa prenáša a aké symptómy ho ešte sprevádzajú?

Po Európe sa šíri vírus, ktorý môže mať fatálne následky. Krymsko-konžská hemoragická horúčka (CCHF) zabíja až 30 percent infikovaných ľudí, uvádza The Sun. Uplynulý víkend ju diagnostikovali mužovi v meste Leon na severozápade Španielska. Nemenovaného pacienta tam hospitalizovali a následne letecky previezli do inej nemocnice.

V severnej Európe sa vírus vyskytuje len zriedka. V Španielsku boli od roku 2011 diagnostikované len tri prípady. V marci tohto roku bol CCHF diagnostikovaný jednej Britke, šlo tak o štvrtý prípad v Spojenom kráľovstve od roku 2012. Liečili ju v londýnskej nemocnci Royal Free. 

Hlavný hygienik Mikas: Zažívame najhoršiu epidemiologickú situáciu za celú pandémiu, ako spoločnosť a štát musíme zabrať (archívne video)

Hlavný hygienik Mikas: Zažívame najhoršiu epidemiologickú situáciu za celú pandémiu, ako spoločnosť a štát musíme zabrať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prenos a inkubačná doba 

Po uhryznutí človeka infikovaným kliešťom môže trvať jeden až tri dni, kým sa objavia príznaky. Inkubačná doba je však päť až šesť dní. Ak prídete do kontaktu s infikovanou krvou alebo tkanivom, príznaky sa môžu prejaviť dokonca až po trinástich dňoch.  

Európu zasiahol ďalší vírus:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Symptómy

Medzi hlavné symptómy CCHF patria horúčka, bolesť svalov, závrat, stuhnutý krk, hnačka, bolesti chrbta, bolesť hlavy, boľavé oči a citlivosť na svetlo. V prvých dvoch týždňoch sa zvyknú objaviť náhle zmeny nálad a zmätenosť, ktoré vystrieda ospalosť a depresia. Neskôr sa objaví aj rýchly srdcový tep, zväčšené uzliny, vyrážky, krvácanie z nosa a z ďasien.

Európu zasiahol ďalší vírus:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ťažko chorých pacientov následne postihne rýchle zlyhanie obličiek, pečene a srdca, ktoré nastanú približne päť dní po ochorení. Krymsko-konžská hemoragická horúčka je smrteľná približne v tretine prípadov. Vírus je rozšírený v mnohých štátoch Afriky, Stredného východu, východnej Európy a Ázie. Ohniská boli v posledných rokoch zaznamenané v Rusku, Turecku, Iráne, Albánsku, Pakistane a južnej Afrike. CCHF sa po prvýkrát objavila na Kryme v roku 1944. V roku 1969 sa zistilo, že je príčinou chorôb v Kongu, a preto sa názov zmenil na krymsko-konžskú hemoragickú horúčku. Spôsobuje ju vírus prenášaný kliešťami (Nairovirus) v rodine Bunyaviridae.

Liečba

V prípade liečby treba zvýšiť prísun tekutín do tela. Odborníci z  Centra pre prevenciu chorôb (CDC) v USA tvrdia, že treba monitorovať aj rovnováhu elektrolytov v tele. Vírus je citlivý na liek Ribavirín, ktorý sa používal pri liečbe niektorých pacientov.

Viac o téme: VírusHorúčkaKrymsko-konžská hemoragická horúčkaCCHF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu