Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Katarský princ trestu unikne

Princ Hámid bin Abdal Sání
Princ Hámid bin Abdal Sání (Zdroj: BLESK)

PRAHA - Kauza katarského nekorunného princa Hamída bin Abdala Sáního, ktorého v Česku v roku 2005 neprávoplatne odsúdili za pohlavný styk so 16 neplnoletými a mladistvými dievčatami na 30 mesiacov väzenia, končí prehrou spravodlivosti. Vinník sa dokázal vymaniť z dosahu českej justície a vo vlasti jeho prípad odložili ad acta.

Český minister spravodlivosti Pavel Němec v roku 2005 napriek odporu súdov a štátneho zastupiteľstva umožnil návrat princa do jeho vlasti pod podmienkou, že ho tam postavia pred súd. Český veľvyslanec v Kuvajte Antonín Blažek, pod ktorého spadá aj Katar, dnes potvrdil, že od katarskej prokuratúry sa dozvedel, že kauzu ukončili už v januári 2007.

Naplnilo sa tak varovanie kritikov ministra, že k potrestaniu Sáního v jeho vlasti nedôjde. Česko navyše dodnes nemá s Katarom zmluvu o právnej pomoci a katarská prokuratúra s ministerstvom spravodlivosti nekomunikuje. Na kauze Česko "prerobilo" nielen z hľadiska nenaplnenia litery zákona, ale aj doslovne. Len preklad celého spisu do arabského jazyka stál českých daňových poplatníkov 700.000 Kč.

"Dalo sa to čakať, že tak to dopadne," komentovala najnovší vývoj kauzy bývalá najvyššia štátna zástupkyňa ČR Marie Benešová. Práve ona v minulosti postup ministra Němca najtvrdšie kritizovala a doplatila na to odvolaním.

Zdroj: TASR, Blesk.cz
Foto: Blesk.cz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu