Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko: Desiatky ľudí evakuovali

(Zdroj: Facebook/SDH Rumburk)

HRENSKO - Požiar Národnom parku České Švajčiarsko sa kvôli vetru začal dnes popoludní znovu šíriť. Z Pravčickej brány sa muselo evakuovať 80 ľudí a ďalšie desiatky ľudí museli opustiť skautský tábor v Dolskom Mlyne. Pri Hrensku na Děčínsku zasahuje viac ako 150 hasičov. Požiar sa už rozšíril aj na nemeckú stranu. Krízový štáb teraz nepremýšľa o evakuácii Hrenska, uviedol po 17:00 hovorca ústeckých krajských hasičov Milan Rudolf. Na miesto prišla popoludní ministerka životného prostredia Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), situáciu okolo požiaru všeobecne označila za kritickú.

Národný park České Švajčiarsko pre rozsiahly požiar, ktorý vypukol v nedeľu a hasiči s ním stále bojujú, zváži sprísnenie podmienok vstupu do lesa. V rozhovore pre spravodajský server iDNES.cz, ktorý bol zverejnený v pondelok, to povedal hovorca parku Tomáš Salov. 

Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko (Zdroj: Facebook/SDH Rumburk)

Popoludní sa evakuovali aj niektorí hasiči, začali totiž horieť koruny stromov. "V súčasnosti je kladený dôraz na dopravu vody, ktorá je dopravovaná kyvadlovo. Kvôli tomu boli povolané aj nemecké jednotky," povedal ČTK zhruba o 15:30 hovorca hasičov Lukáš Marvan. Jednotky sa však vrátili späť kvôli rozšíreniu požiaru na nemeckej strane. Z Libereckého a Stredočeského kraja hasiči sťahujú cisterny, dodal hovorca.

"Chcel by som požiadať hlavne turistov, aby prehodnotili svoje plány, aby sem nejazdili," povedal hajtman. Podľa neho bol už dopoludnia vydaný zákaz o vstupe do lesov. Okrem Krásnej Lípy ponúkol súčinnosť aj Děčín. Niektorí turisti ubytovaní v Meznej či v Medznej Louke vyrazili na výlet a nemajú svoje veci. Podľa hajtmana ich k ubytovacím zariadeniam dovezú hasiči. Turista z Nemecka dnes povedal, že šiel na výlet a pri ceste späť sa dozvedel o evakuácii jeho hotela. "Išiel som na bicykli okolo zastávky a plakala tam pani s dieťaťom. Povedali mi, že majú v rovnakom hoteli ako ja všetky veci a nemajú sa pre nich ako dostať," povedal dnes turista ČTK. Podľa jeho slov ženu aj s dieťaťom nakoniec niekto na ubytovanie doviezol, on čaká na odvoz pri zbrojnici v Hrensku.

Na miesto prišla ministerka životného prostredia Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). "Do Hrenska som prišla bezodkladne. Práve sa v tunajšej hasičskej zbrojnici zúčastňujem rokovania krízového štábu. Situácia okolo požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko je kritická," uviedla na twitteri.

Vedenie parku podľa neho zhodnotí, či sa neinšpiruje Nemeckom, kde je vyhlásený úplný nočný zákaz vstupu do lesa. Požiar vypukol pred týždňom aj na nemeckej strane parku - v Saskom Švajčiarsku - v neschodnom teréne neďaleko skalného mosta Bastei. Hasičský zbor Ústeckého kraja v pondelok na Twitteri uviedol, že hasiaca činnosť sa zintenzívnila a v nasadení je pri obci Hřensko 48 hasičských jednotiek, pričom s plameňmi bojuje celkom 150 hasičov. Pomáha im aj policajný a armádny vrtuľník a na miesto dorazili tiež hasiči z Nemecka. Požiar sa v pondelok vo veternom počasí začal znova šíriť.

"V zásade ide o jeden z najväčších hasiacich zásahov od roku 2006, keď horelo pri obci Jetřichovice," povedal Salov pre iDNES.cz. Zasiahnutá najnavštevovanejšia oblasť národného parku, ktorá je dôležitá aj pre ekonomiku regiónu. Varoval, že ak by sa požiar úplne "vymkol z rúk" a zhoreli by svahy nad tiesňavami, bolo by zrejme nutné lokalitu pre návštevníkov z bezpečnostných dôvodov úplne zatvoriť, a to na niekoľko rokov. Vysvetlil, že požiare v svahoch sú spojené s destabilizáciou kameňov v skalnom svahu či destabilizáciou stromov. 

 

Aktuální informace od požáru u Hřenska: "16:20 - Bylo evakuováno 80 lidí z Pravčické brány, 60 lidí z tábora v Dolském Mlýnu. Požár se rozšířil i na německou stranu."

Posted by Týdeník Policie on Monday, July 25, 2022

Požiar najprv v nedeľu ráno vypukol v rokline Malinový důl a zasiahol sedem hektárov porastu v oblasti medzi obcou Hřensko turisticky obľúbenou Pravčickou bránou. Krátko pred 16.00 h sa zistilo ďalšie ohnisko požiaru, pre ktoré museli uzavrieť vyhľadávanú Edmundovu tiesňavu. Toto ohnisko by podľa hasičov už malo byť pod kontrolou. Momentálne sa však šíri pôvodné ohnisko a hrozí aj ďalšia evakuácia turistov, ku ktorej museli pristúpiť už v nedeľu. Salov v nedeľu k príčine požiaru povedal, že zrejme súvisí s ľudskou nedbalosťou. Môže ísť napríklad o nezodpovedné založenie ohňa na táborenie počas letnej horúčavy.

Viac o téme: PožiarČeskoNárodný park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu