Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Londýn v plameňoch! Extrémne horúčavy ničia celé mesto, horia budovy, zničené cesty aj železnice

Londýnska mestká štvrť Wennington sa ocitla v plameňoch. Zobraziť galériu (2)
Londýnska mestká štvrť Wennington sa ocitla v plameňoch. (Zdroj: SITA/AP/Aaron Chown/PA, Youtube/Daily Mail)

LONDÝN - Obyvatelia londýnskej štvrte Wennington môžu hovoriť o obrovskom šťastí. Britská metropola zápasí s extrémnym teplom, ktoré doslova zapálilo kompost na okraji štvrte. Oheň preskočil aj na niekoľko domov. Domácim nezostávalo nič iné ako utekať alebo sa snažiť požiar uhasiť. Cesty a železnice na tom nie sú o nič lepšie, praskajú a vydúvajú sa.

Londýn v utorok zažil najteplejší deň v histórii meraní. Nezostalo to, bohužiaľ, bez následkov. V niektorých častiach mesta vypukli požiare, ktoré zničili desiatky domov a priemyselných budov. Záchranné služby sú v pohotovosti aj počas dnešného dňa, uvádzajú britské médiá. Zdroj z londýnskeho hasičského zboru uviedol, že 19. júl 2022 bol pre nich najrušnejším dňom od konca druhej svetovej vojny, pričom len v hlavnom meste bolo v pohotovosti najmenej 110 hasičských vozidiel. 

Extrémne suchá pôda a teploty nad 40 stupňov Celzia vytvorili ideálne podmienky na vypuknutie požiarov, ktoré zasiahli celú krajinu. Asi sto hasičov bolo povolaných do Wenningtonu v okrajovej časti Londýna, kde jeden zo záchranárov opísal miesto ako "absolútne peklo". Obyvatelia boli nútení doslova utekať a bojovať o holý život. Zdrojom požiaru mala byť hromada kompostu na okraji štvrte. Z nej sa mal oheň rozšíriť na suchú trávu a následne sa mali chytiť desiatky domov. 

Miestni obyvateľ John Bishop tvrdí, že videl oheň zo zadného okna svojho domu. "Videl som hromadu kompostu, ktorá náhle začala horieť. Z ohňa sa neuveriteľne rýchlo stalo peklo. Rýchlo som utekal preč. Vôbec neviem, čo sa stalo s mojím domom. Videl som ho len v správach, keď helikoptéry monitorovali celú oblasť," vyjadril sa. Ďalší z miestnych obyvateľov, Ray Smith (55) informoval, že nikdy v živote nič podobné nevidel. "Ľudia sa báli. Bolo to strašné. Prišiel som asi o všetko," dodal so slzami v očiach. Oheň zničil najmenej 40 hektárov pôdy. Zhorelo 12 stajní a evakuovaných bolo 90 objektov. 

Meteorológ SHMÚ Pavol Beránek a jeho predpoveď počasia na koniec 28. s výhľadom na 29. týždeň 2022 (archívne video)

Meteorológ SHMÚ Pavol Beránek a jeho predpoveď počasia na koniec 28. s výhľadom na 29. týždeň 2022 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Teplotné rekordy

Heathrow ako prvý dosiahol hranicu 40 stupňov, čím prekonal starý rekord 38,7 stupňa nameraný v Cambridge v roku 2019. Najteplejšie však bolo včera v Coningsby v Lincolnshire, kde teplota dosiahla 40,3 stupňa. Najmenej 34 miest prekonalo predchádzajúci národný rekord Spojeného kráľovstva. Meteorológovia prekvapivo vypočítali, že v Británii sa oteplilo rýchlejšie než na 98,9 percentách zemského povrchu. Extrémne horúčavy tiež viedli k tomu, že takmer 15 000 domácností zostalo bez elektriny. Cesty boli uzavreté, pretože požiare vypukli pozdĺž hlavných diaľnic vrátane M25 a M1. Horúčavy spôsobili veľký železničný chaos pre cestujúcich. Vlaky Thameslink alebo Great Northern nepremávali na žiadnom mieste severne od Londýna.

Aj v londýnskej štvrti Harrow došlo k požiaru, keď na trať spadlo elektrické vedenie. Železničná doprava medzi Londýnom Euston a Milton Keynes bola v utorok popoludní prerušená, pretože núdzové služby riešili požiar na trati. 

V londýnskom metre nepremávalo viacero liniek a mnohé iné hlásili meškania. Doprava v metre musela spomaliť pre vysoké teploty. Policing East Cambridgeshire v utorok vo svojom príspevku na Facebooku uverejnil fotografiu s vydutou cestou.

 

No, the A14 is not being turned into a skatepark… unfortunately the road surface isn’t coping well in this heat ☀️....

Posted by Policing East Cambridgeshire on Tuesday, July 19, 2022

"Nie, A14 sa nepremieňa na skatepark. Žiaľ, cesty to v tomto teple nevydržali. Aj keď to môže vyzerať ako zábava, je to veľmi nebezpečné." Išlo o poruchu na úseku staršej cesty, ktorá mala predtým betónový povrch. 
 

Viac o téme: PožiarHorúčavyLondýnVeľká BritániaVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu