Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Apokalypsa v Európe: Mnohé krajiny bojujú s vlnou horúčav! Ničivé požiare a desiatky obetí

Požiar v Portugalsku zachytený na videu
Požiar v Portugalsku zachytený na videu (Zdroj: Youtube/Sky News Australia)

MADRID/LISABON - Viac ako 3000 hasičov a vyše 60 lietadiel bojovalo v Portugalsku počas víkendu s ničivými lesnými požiarmi. Podľa úradov sa pri nich zranilo najmenej 29 ľudí. Podobná situácia je v Španielsku, kde bol hlásený požiar na juhozápade krajiny. Meteorológovia už skôr varovali pred vysokým rizikom lesných požiarov na Pyrenejskom polostrove.

Portugalské médiá s odvolaním sa na úrady uviedli, že 12 hasičov a 17 civilistov potrebovalo lekársku pomoc pri ošetrení ľahších zranení spôsobených požiarmi. Portugalská vláda prijala obmedzenia zakazujúce prístup verejnosti do lesov v rizikových oblastiach. Požiare prichádzajú v čase, keď krajinu sužuje sucho a vlna horúčav s teplotami okolo 43 stupňov Celzia. 

Archívne VIDEO Zábery zo vzduchu: Požiar v Eurovea Tower (archívne video)

Zábery zo vzduchu: Požiar v Eurovea Tower (Zdroj: Tip čitateľa)

Zakázané je aj používať poľnohospodárske stroje a organizovať ohňostroje. Premiér António Costa pripomenul občanom, aby vonku nezakladali žiadne ohne (opekanie, vatra) a nepoužívali ťažké poľnohospodárske stroje, ktoré môžu spôsobiť iskry.

Portugalsko dlhodobo bojuje s rozsiahlymi požiarmi, ktoré sú častokrát až tragické. V roku 2017 zahynulo pri požiaroch v krajine vyše 100 ľudí. V júni tohto roku bolo 96 percent Portugalska označených za územie s extrémnym suchom. Výskyt požiarov prinútil miestne správy, aby zvýšili stav pohotovosti. Portugalská vláda ho vyhlásila v sobotu minulý týždeň a mal by platiť minimálne do piatku.

Španielsko

Najväčšia krajina na Pyrenejskom polostrove bojuje tento rok už s druhou vlnou horúčav. Prudký nárast teplôt spôsobili prenikavé silné slnečné lúče v kombinácii s veľmi teplým frontom zo severnej Afriky. Podľa meteorologickej služby AEMET by horúčavy mohli trvať až do štvrtka 14 júla.

Pre požiar na juhozápade Španielska úrady preventívne evakuovali 30 ľudí. S požiarom bojovalo podľa médií 115 hasičov. Požiare sa snažili uhasiť spúšťaním vody zo vzduchu. 

Viac o téme: PožiarHorúčavyŠpanielskoPortugalskoVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu