Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Na severe Grécka sa zrútilo nákladné lietadlo: Viezlo 11 ton munície, haváriu posádka neprežila

Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy. Zobraziť galériu (4)
Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy. (Zdroj: SITA/Ilias Kotsireas/InTime News via AP)

ATÉNY - Na severovýchode Grécka sa v sobotu neskoro večer zrútilo nákladné lietadlo, zahynulo všetkých osem členov posádky. TASR správu prevzala od tlačových agentúr AP, AFP a DPA, ktoré sa odvolávajú na miestne úrady.

Lietadlo, ktoré sa v sobotu večer zrútilo na severe Grécka, bolo prevádzkované ukrajinským nákladným dopravcom, uvádza agentúra AP s odvolaním sa na grécke úrady. Na mieste havárie sa po dopade lietadla dlho ozývali explózie. Podľa gréckych médií bolo na palube osem ľudí, či niekto z nich prežil, nebolo dnes skoro ráno jasné. Podľa úradov havarovalo lietadlo typu Antonov-12, ktoré smerovalo zo Srbska do Jordánska. Prevádzkovateľom bola ukrajinská spoločnosť Meridian. Grécke médiá uvádzajú, že na palube bolo vyše desať ton nebezpečného materiálu, prevažne výbušnín. Miestni činitelia ale podľa AP žiadne bližšie informácie o náklade neposkytli, zatiaľ čo sa objavovali rôzne vyjadrenia o počte ľudí v lietadle.

Lietadlo viezlo vojenskú muníciu, podľa iných zdrojov bližšie nešpecifikované "toxické látky". Hasiči uzavreli oblasť v okruhu 400 metrov, na úsvite bola uzavretá oblasť rozšírená. Na miesto nešťastia vyrazilo množstvo záchranárov, hasičov a policajtov, ale pre znečistené ovzdušie sa museli vrátiť. Pokyny na okamžitý ústup dali úrady aj novinárom a miestnym. V priebehu nedele sa uskutoční prieskum vraku pomocou dronu. Rozsah toxického nebezpečenstva určia špecialisti.

Lietadlo sa zrútilo zhruba dva kilometre od obce Palaiochori, uviedol starosta neďalekého mesta Pangaio. Úrady nariadili obyvateľom danej oblasti, aby neotvárali okná a nezapínali klimatizáciu. Pilot údajne stihol pred pádom k zemi nahlásiť problém s jedným z motorov a dostal možnosť núdzovo pristáť na letiskách v Solúne alebo Kavale. Zvolil druhú možnosť, pristáť už ale nedokázal. "O trištvrte na jedenásť ma prekvapil zvuk motora lietadla," opísal udalosti štátnej televízii ERT svedok Giorgos Archontopoulos. "Išiel som von a videl som horiaci motor," pokračoval.

Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy.
Zobraziť galériu (4)
Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy.  (Zdroj: SITA/Ilias Kotsireas/InTime News via AP)

Podľa viacerých svedectiev bol stroj v plameňoch už pred dopadom na zem a následne boli ešte dve hodiny počuť explózie. Lokálni činitelia podľa spravodajského webu BBC uviedli, že hasičské vozidlá vyslané na miesto havárie sa kvôli výbuchom k lietadlu nemohli ihneď priblížiť. "Pristupujeme k nákladu ako k nebezpečnému materiálu," citovala agentúra Reuters zástupcu hasičov.

Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy.
Zobraziť galériu (4)
Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy.  (Zdroj: SITA/Ilias Kotsireas/InTime News via AP)

Televízia ERT informovala, že na miesto havárie v samosprávnej oblasti Paggaio zamierili po hasičoch tiež armádni pyrotechnici. Lokálni činitelia medzitým kvôli silnému zápachu preventívne odporučili obyvateľom okolitých komunít, aby neotvárali okná, nevychádzali z domov a nosili rúška. Úrady na Ukrajine, v Srbsku a Jordánsku sa počas noci k udalosti verejne nevyjadrili.

Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy.
Zobraziť galériu (4)
Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy.  (Zdroj: SITA/Ilias Kotsireas/InTime News via AP)

Havarované nákladné lietadlo viezlo 11 ton munície

Ukrajinské nákladné lietadlo, ktoré sa v sobotu neskoro večer zrútilo na severe Grécka, prevážalo 11,5 tony srbskej munície vyvážanej do Bangladéša. Oznámil to v nedeľu srbský minister obrany Nebojša Stefanovič. TASR informácie prevzala od agentúr AFP, AP a DPA. Stefanovič na tlačovej konferencii potvrdil, že pri havárii stroja Antonov An-12 zomrelo všetkých osem členov posádky. Na palube boli podľa neho osvetľujúce mínometné strely a výcvikové míny súkromnej srbskej spoločnosti Valir, ktoré kupovalo bangladéšske ministerstvo obrany.

Lietadlo ukrajinskej prepravnej spoločnosti Meridian odštartovalo v sobotu večer zo srbského mesta Niš a malo mať medzipristátia v Jordánsku a Saudskej Arábii. Na miesto nehody dorazil aj ukrajinský konzul v Solúne, ktorý miestnym predstaviteľom povedal, že členovia posádky boli Ukrajinci. Lietadlo hlásilo nad severným Egejským morom problémy s jedným z motorov a požiadalo o povolenie núdzovo pristáť. Nasmerovali ho na letisko v gréckom meste Kavala, kam sa však už nedostalo.

Viac o téme: HaváriaObeteNákladné lietadloGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu