Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EÚ začala prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom

Európska únia začala v utorok prístupové rokovania s Albánskom a so Severným Macedónskom. Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, albánsky premiér Edi Rama, predseda vlády Severného Macedónska Dimitar Kovačevski a pre Zobraziť galériu (3)
Európska únia začala v utorok prístupové rokovania s Albánskom a so Severným Macedónskom. Na snímke sprava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, albánsky premiér Edi Rama, predseda vlády Severného Macedónska Dimitar Kovačevski a pre (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska únia začala v utorok prístupové rokovania s Albánskom a so Severným Macedónskom. Na sociálnej sieti Twitter to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

"Tento historický okamih je vaším úspechom, výsledkom vašej tvrdej práce," uviedla šéfka EK na Twitteri. "EK vás pri tom celý čas podporovala. Budeme tak robiť aj naďalej," dodala. Von der Leyenová zagratulovala albánskemu premiérovi Edimu Ramovi a predsedovi vlády Severného Macedónska Dimitarovi Kovačevskému. "Na toto občania vašich krajín čakali tak dlho, tak tvrdo na tom pracovali – a toto je to, čo si zaslúžia," povedala šéfka EK v príhovore.

"Je veľkou satisfakciou, že po 17 rokoch dnes konečne začíname (prístupové) rokovania," povedal Kovačevski. "Otvárame novú perspektívu pre našu krajinu a pre občanov a postupne – ale isto – sa pridávame k veľkej európskej rodine," dodal.

Premiér Albánska, ktoré požiadalo o členstvo v EÚ v roku 2009, priznal, že rokovania môžu trvať istý čas. "Vieme, že to nie je začiatok konca, ale je to len koniec začiatku," povedal Rama parafrázujúc slová bývalého britského premiéra Winstona Churchilla z roku 1942 – tri roky pred koncom druhej svetovej vojny.

Šéfka EK poznamenala, že Skopje aj Tirana už dosiahli obrovský pokrok v reformách na prijatie noriem a štandardov EÚ. "Preukázali ste húževnatosť. Zachovali ste si vieru v prístupový proces. Posilnili ste právny štát. Bojovali ste proti korupcii. Máte slobodné médiá," povedala von der Leyenová. "Máte aktívnu občiansku spoločnosť. Prijali ste nespočetné množstvo reforiem a zmodernizovali ste svoju ekonomiku," dodala.

Český premiér Petr Fiala, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade Európskej únie, v pondelok oznámil, že všetkých 27 členských štátov EÚ sa dohodlo na začatí prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom po tom, ako Skopje vyriešilo dlhý spor so susedným Bulharskom.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic, file/Petr David Josek)

Bulharsko ako členský štát EÚ v roku 2020 zablokovalo prístupové rokovania so Severným Macedónskom pre bilaterálny spor o históriu a jazyk oboch krajín. Zastavilo tým však aj prístupový proces Albánska, keďže EÚ podmieňovala pokrok v rokovaniach s Tiranou výsledkami rokovaní so Severným Macedónskom. Parlament v Skopje v sobotu schválil kompromisný návrh sprostredkovaný Francúzskom, ktorý odstraňuje námietky Bulharska voči vstupu Severného Macedónska do EÚ.

Slovensko podporovalo začiatok rokovaní

Začatie prístupových rokovaní Európskej únie s Albánskom a Severným Macedónskom je "sviatočným dňom" pre obe tieto západobalkánske krajiny a dobrou správou je aj pre Slovensko a EÚ ako takú. Uviedla to štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí SR Ingrid Brocková, ktorá zároveň ocenila angažovanosť slovenskej diplomacie v tomto procese.

Brocková o spustení prístupového procesu EÚ s Albánskom a Severným Macedónskom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Brocková to uviedla po skončení medzivládnej konferencie na úrovni ministrov zahraničných vecí EÚ s premiérmi Albánska Edim Ramom a Severného Macedónska Dimitarom Kovačevským. "Je to teraz v rukách (týchto krajín), je to len na nich, ako si budú udržiavať dynamiku..., pretože ten prístupový proces je spojený s určitými štrukturálnymi reformami, ktoré bude treba napĺňať v zmysle a kontexte acquis communautaire," uviedla Brocková s odkazom na základnú legislatívu EÚ.

Podľa jej slov začatie prístupového procesu so Skopje a Tiranou treba vnímať aj zo širšieho geopolitického hľadiska. Ocenila, že po tom, ako Ukrajina a Moldavsko dostali v júni štatút kandidátskych krajín, Únia urobila ústretový krok aj voči Albánsku a Severnému Macedónsku, ktoré dlho čakali na spustenie prístupového procesu. "Je dobré, že sa týmto krokom potvrdila angažovanosť EÚ v regióne západného Balkánu," opísala situáciu.

Ďalší priebeh má v rukách Európska komisia

Upozornila, že ďalší priebeh má v rukách Európska komisia, ktorá začne s dvojfázovým procesom "skríningu" oboch krajín. V prvej časti eurokomisia obom krajinám podrobne vysvetlí, čo všetko obsahuje prístupový proces. Následne sa rozbehne bilaterálna komunikácia s Albánskom aj Severným Macedónskom – zvlášť o tom, ako chcú vlády týchto krajín uchopiť prístupový proces, v akom stave sa v tejto súvislosti nachádzajú a ako si chcú nastaviť ďalšie rokovania s EÚ. Komisia potom pripraví správu pre Európsku radu a tá rozhodne o ďalšom pokračovaní rozširovacieho procesu, ktorý už bude zahŕňať aj otváranie jednotlivých prístupových kapitol.

"Obe krajiny sú pripravené, cítiť tam veľmi silné odhodlanie aj vďaku za to, že už sú v tomto bode. Prejavili veľmi silný politický záväzok a odhodlanie v tomto procese napredovať," povedal Brocková po stretnutí európskych diplomatov s Ramom a Kovačevským.

České predsedníctvo zastrešuje prístupový proces so Skopje a Tiranou

Začatie prístupových rokovaní Európskej únie s Albánskom a Severným Macedónskom je v prospech všetkých strán. Povedal to v utorok v Bruseli  minister zahraničných vecí ČR Ján Lipavský, ktorého krajina v súčasnosti predsedá v Rade EÚ. Lipavský sa tak vyjadril v súvislosti s medzivládnou konferenciou na úrovni ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, na ktorej sa zúčastnili i albánsky premiér Edi Rama a predseda vlády Severného Macedónska Dimitar Kovačevský.

"Prajem Severnému Macedónsku, aby malo silné politické zastúpenie, ktoré aj doma v parlamente dokáže presadiť zmeny, ku ktorým sa zaviazala súčasná vláda," povedal český minister. Pripomenul, že Albánsko a Severné Macedónsko boli doteraz z pohľadu EÚ vnímané ako jeden "balík", prístupový proces bol otvorený naraz s oboma; neznamená to však, že obe krajiny spoločne do EÚ aj vstúpia.

Lipavský však zdôraznil, že platí, že každá krajina je posudzovaná individuálne a bude sa riešiť zvlášť, pretože sú určité kritéria a záleží len na Albánsku a Severnom Macedónsku, aké úspešné budú v implementácii podmienok požadovaných EÚ. Dodal, že v prípade Severného Macedónska to platí aj o implementácii bodov, ktoré vyplývajú zo spoločnej deklarácie s Bulharskom.

Biden víta začiatok rokovaní

Americký prezident Joe Biden privítal rozhodnutie Európskej únie začať prístupové rozhovory s Albánskom a Severným Macedónskom. V utorok to oznámil Biely dom. "Spojené štáty americké vítajú dôležité kroky, ktoré Európska únia podniká na dosiahnutie pokroku v integrácii západného Balkánu do euroatlantického spoločenstva začatím prístupových rokovaní EÚ s Albánskom a Severným Macedónskom," uviedol Biden vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke Bieleho domu.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

V čase, keď Rusko narušilo mier v Európe, je podľa neho dôležitejšie ako kedykoľvek predtým podporovať snahu o zjednotenú a slobodnú Európu. "Kroky, ktoré EÚ, Albánsko a Severné Macedónsko v posledných dňoch podnikli, by mali inšpirovať všetky kandidátske krajiny v regióne na zvýšenie záväzkov v posilňovaní svojich demokracií," dodal šéf Bieleho domu.

Viac o téme: AlbánskoUrsula von der LeyenováSeverné MacedónskoPrístupové rokovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu