Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Česku začnú očkovať štvrtou dávkou vakcíny, opatrenia nechystajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku sa v pondelok začne očkovať štvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. Uviedol to v piatok český minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Informáciu sme prevzali zo servera iDNES.cz.

Štvrtá dávka je určená ľuďom nad 18 rokov a podľa Válka je možné aplikovať ju najskôr štyri mesiace po tretej dávke. Očkovanie odporúča najmä ľuďom nad 60 rokov a rizikovým osobám, ako sú pacienti po transplantácii, ľudia s cukrovkou alebo s poruchou imunity. Podľa námestníka ministra zdravotníctva Josefa Pavlovica bude očkovanie dostupné v očkovacích centrách bez objednania, prípadne u praktických lekárov. Cieľom bude podľa neho vytvoriť sieť očkovacích miest, aby bolo na jeseň možné zaočkovať 2,5 až tri milióny ľudí.

KORONAVÍRUS V Česku začnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Námestník ďalej uviedol, že sa zároveň spustí aj informačná kampaň. Ľudí, ktorí sa nedali preočkovať, budú podľa Pavlovica oslovovať zdravotné poisťovne. Štvrtú dávku vakcíny začnú aplikovať aj z dôvodu ďalšej vlny epidémie. "Nepochybné je, že epidémia začala znovu zosilňovať," povedal šéf Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek. Ide podľa neho o trend v celej Európe. "Rastie relatívna pozitivita, teda percento pozitívne potvrdených prípadov, a nepochybne ešte týždeň až dva pôjde nahor. Potom s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k zlomu," myslí si Dušek. Hoci počty nakazených stúpajú, situácia je podľa ministra zdravotníctva pod kontrolou.

KORONAVÍRUS V Česku začnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Nosenie rúšok je dobrovoľné

Ministerstvo opatrenia zatiaľ nechystá, nosenie rúšok je dobrovoľné. "Odporúčame ich v hromadnej doprave predovšetkým tým, ktorí sú rizikovou skupinou alebo ktorí majú príznaky infekčného ochorenia," dodal Válek. Okrem toho ich odporučil nosiť v zdravotníckych zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb.

Epidemiologická situácia sa v Česku v posledných týždňoch zhoršuje. Vo štvrtok pribudlo 1711 potvrdených prípadov, čo je približne o 160 viac ako minulý týždeň. Podľa Duška môže byť reálny počet nakazených až päťnásobný.

Viac o téme: ČeskoOčkovanieKoronavírusŠtvrtá dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu