Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

WHO vyzýva na boj s novou vlnou covidu! Navrhuje zaviesť opatrenia: Rúška a posilňovaciu vakcínu

Hans Kluge
Hans Kluge (Zdroj: SITA/AP)

KODAŇ - Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu v utorok upozornil na náročnú jeseň a zimu, ktoré Európu čaká v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Urobila tak v období, keď sa v Európe zvyšujú počty prípadov nákazy covidom, pričom členské štáty monitorujú situáciu len v obmedzenej miere. Informuje o tom agentúra AFP.

WHO tiež vyzvala európske krajiny, aby sa "urýchlene zaoberali medzerami v monitorovaní pandemickej situácie a krokmi potrebnými na predchádzanie úmrtiam". Riaditeľ regionálneho úradu WHO pre Európu Hans Kluge uviedol, že "je jasné, že sa nachádzame v rovnakej situácii ako minulé leto – ibaže teraz stoja za novou vlnou ochorenia subvarianty omikronu".

Nová stratégia pre boj proti covidu

Predstavil aj jesennú a zimnú stratégiu pre boj proti covidu, pričom dodal, že "ak budeme s potrebnými krokmi čakať do jesene, bude už príliš neskoro". V novej stratégii je zahrnutá zvýšená miera vakcinácie obyvateľstva, druhá posilňovacia dávka pre osoby s oslabenou imunitou či seniorov a prekrytie dýchacích ciest v interiéroch a prostriedkoch hromadnej dopravy.

Kluge uviedol, že počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Európe a niekoľkých regiónoch strednej Ázie sa v posledných šiestich týždňoch strojnásobil. Poznamenal, že hoci stúpol aj počet hospitalizácií, počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) zostáva relatívne nízky. Podľa Klugeho zomiera v Európe v súčasnosti na koronavírus približne 3000 ľudí týždenne.

Viac o téme: ZimaJeseňEurópaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu