Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty druhý(15. júl 2022)

Vinnytsia po ruských náletoch Zobraziť galériu (4)
Vinnytsia po ruských náletoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

HAAG/KYJEV - Spojené štáty a viac ako 40 ďalších krajín vo štvrtok v Haagu, kde sa nachádza sídlo Medzinárodného trestného súdu (ICC), podpísali politickú deklaráciu o vzájomnej spolupráci pri vyšetrovaní a stíhaní vojnových zločinov na Ukrajine.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

ONLINE

21:30 Ruská armáda podnikla raketové útoky na mesto Dnipro. 

21:00 Proruské úrady v okupovaných častiach Ukrajiny hrozia miestnym obyvateľom v prípade kritiky nového vedenia vyhostením na územie, ktoré kontroluje Ukrajina. Vyplýva to z dekrétov, ktoré v piatok zverejnili úrady v Záporožskej a Chersonskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Cieľom opatrenia je udržať spoločenský poriadok a zabrániť "ohrozeniu sociálno-politickej stability," píše sa v dekrétoch.

Obyvatelia môžu byť deportovaní v prípade "hanobenia" ruských vládnych orgánov a zahraničnej politiky, ako aj ruskej armády a ich spojencov zo separatistických ozbrojených síl z Donbasu. Rovnako sa majú trestať aj nepovolené demonštrácie, narúšanie školských aktivít či nepovolená politická činnosť.

20:25 V Kremenčuku hlásili výbuchy. Podľa guvernéra Poltavskej oblasti Dmytra Lunina bolo v meste počuť výbuchy. Podrobnosti neuviedol.

20:20 Ukrajina v piatok dostala zo zahraničia prvú dodávku samohybných salvových raketometov M270. Oznámil to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Neuviedol však, ktorá krajina ich poslala. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. "Na bojisku budú dobrou spoločnosťou pre (americké salvové raketomety) HIMARS. Ďakujeme našim partnerom," dodal šéf ukrajinského rezortu obrany.

20:00 Matka štvorročnej Lisy, ktorá zomrela vo Vinnycii, je vo vážnom stave. Irina si nepamätá, že jej dcéra zomrela. Žena má poranené brucho, poškodenú pečeň a pľúca. Babička dievčaťa o tom povedala médiám "Suspilne".

Po výbuchoch bola schopná hovoriť so svojou dcérou. Kričala do telefónu, že granát zasiahol jej dcéru a bola roztrhaná na kusy. Irina si však zo šoku nič nepamätá a stále sa pýta, kde je jej dcéra. Lekári jej nehovoria pravdu.

19:20 Irán nemá v úmysle predať Rusku bezpilotné lietadlá. V piatok to povedal iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján svojmu ukrajinskému náprotivkovi Dmytrovi Kulebovi. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Šéf iránskeho rezortu diplomacie tak reagoval na tvrdenia poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, ktorý v pondelok povedal, že Irán pravdepodobne plánuje dodať Rusku stovky bezpilotných lietadiel. "Americké tvrdenia v tomto smere boli nepodložené a povahou skôr propagandistické pred cestou amerického prezidenta (Joea) Bidena do Izraela," povedal iránsky minister zahraničných vecí. Irán sa podľa jeho slov zaviazal k diplomatickému riešeniu krízy na Ukrajine.

18:30 Ukrajinská armáda zasiahla 2 ruské bojové lietadlá. SBU informovala, že ruské prúdové lietadlá Suchoj Su-25 "nedávno" zaútočili na ukrajinské pozície v Orikhive a Stepove v Záporožskej oblasti. Ukrajinské sily jedno lietadlo zostrelili a druhé poškodili.

18:05 Od polovice mája pribudlo na cintoríne v Mariupole približne 1400 nových hrobov. Centrum pre informačnú odolnosť (CIR) so sídlom v Spojenom kráľovstve s odvolaním sa na nové satelitné snímky uviedlo, že na cintoríne Mariupol Starokrymske pribudli od 12. mája do 29. júna nové hroby.

17:30 Rusko nesie plnú zodpovednosť za smrť britského občana Paula Ureyho na východe Ukrajiny. V piatok to vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová po tom, ako úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) informovali o jeho úmrtí vo väzbe. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Som šokovaná zo správy o smrti britského humanitárneho pracovníka Paula Ureyho, ktorého držali vo väzbe zástupcovia Rusov na Ukrajine. Rusko za to musí niesť plnú zodpovednosť," povedala Trussová. Britské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca v Londýne Andreja Kelina, aby vyjadrilo svoje "hlboké znepokojenie" v súvislosti s úmrtím britského humanitárneho pracovníka.

16:45 V dôsledku ruského ostreľovania v Charkovskej oblasti zhorelo viac ako 46 hektárov pšenice. Dva hektáre jačmeňa boli tiež zrovnané so zemou v mestách Izium a Chuhuiv v regióne, informovala vojenská správa Charkovskej oblasti.

16:15 Rusko uvalilo v piatok sankcie na 384 poslancov japonského parlamentu. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, informujeme podľa správy agentúry Reuters. Rezort vo vyhlásení tiež informoval, že sankcie sa vzťahujú na tých, ktorí "zaujali nepriateľský protiruský postoj".

15:40 Na konferencii v Haagu sa 45 krajín dohodlo, že budú spoločne koordinovať vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine a postaviť zodpovedných pred súd.

15:10 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že čoskoro bude vypracovaný záverečný dokument týkajúci sa odblokovania vývozu obilia z ukrajinských prístavov. Predchádzali mu rokovania Moskvy s Kyjevom v Turecku tento týždeň, pripomenula tlačová agentúra AFP. "Práca na vytvorení záverečného dokumentu k Čiernomorskej iniciatíve sa blíži ku koncu," povedal pre ruskú štátnu televíziu hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov. Rozhovory sa konali v stredu v Istanbule a zúčastnili sa na nich aj predstavitelia OSN a Turecka. Išlo o prvé priame rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom od marca a ich cieľom bolo zmierniť celosvetovú potravinovú krízu.

15:00 Nemecko sa od 1. augusta osamostatní od ruského uhlia a od 31. decembra od ruskej ropy. Na Energetickom fóre v Sydney to uviedol štátny tajomník Úradu spolkového kancelára Jörg Kukis.

14:40 Najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia pri piatkovom ruskom raketovom útoku na mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Oznámila to šéfka regionálnej rady Hanna Zamazejevová. TASR správu prevzala od denníka The Guardian. Najmenej desať rakiet zasiahlo dve tamojšie univerzity a objekty civilnej infraštruktúry a poškodené boli aj obytné budovy, napísala Zamazejevová v aplikácii Telegram. Dodala, že medzi zranenými deti nie sú. Všetky zranené osoby boli prevezené do zdravotníckych zariadení na ošetrenie.

O rannom raketovom útoku ako prvý informoval gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. "Ruskí teroristi dnes zaútočili na dve najväčšie univerzity v Mykolajive. Najmenej desať rakiet. Teraz útočia na naše školstvo," napísal Kim na sociálnej sieti Twitter. Gubernátor k svojej správe priložil aj videozáznam, ktorý zjavne zobrazuje horiace budovy.

14:10 Ruský nálet zasiahol 2 školy v Charkove. Podľa záchranárov bola poškodená fasáda jednej z budov a zničené električkové koľaje v blízkosti. Druhá raketa spadla na dvore pri inej škole. K obetiam na životoch nedošlo.

13:39 Poľsko od Spojených štátov kúpi 116 používaných tankov Abrams. Poľskému rozhlasu to povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Tieto tanky majú čiastočne nahradiť stroje, ktoré Poľsko poslalo Ukrajine čeliace od februára ruskej agresii. Varšava taktiež už skôr s USA uzavrela zmluvu o kúpe 250 tankov Abrams v najnovšej verzii.

13:10 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že štvrtkový raketový útok na ukrajinské mesto Vinnycia bol zameraný na budovu, kde mali stretnutie vrcholní predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl so zahraničnými dodávateľmi zbraní. Ukrajina toto tvrdenie odmietla. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

12:24 Výrazná väčšina Nemcov si želá, aby pokračovala podpora Ukrajiny v jej boji proti Rusku, hoci to znamená, že občania Nemecka budú viac platiť za energie. Ukázal to v piatok zverejnený prieskum, ktorého výsledky priniesla aj tlačová agentúra Reuters.

11:58 Holandsko neočakáva nedostatok plynu počas nadchádzajúcej zimnej sezóny, a to aj v prípade, že by došlo k prerušeniu dodávok plynu z Ruskej federácie. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

11:13 Európska únia sa v ďalšom súbore sankcií voči Rusku zameria na zlato z tejto krajiny a bude sa snažiť uzavrieť medzery využívané na obchádzanie doterajších sankčných balíkov. Uviedol to v piatok podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

10:19 Dve univerzity v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny zasiahli v piatok ráno ruské rakety, oznámil gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

9:33 Ukrajina nezverejní oficiálny počet vojenských obetí, kým sa neskončí vojna, aby neposkytla Rusku strategickú výhodu. Oznámila to vo štvrtok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

Vinnytsia po ruských náletoch
Zobraziť galériu (4)
Vinnytsia po ruských náletoch  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

9:20 Ruské ozbrojené sily sa na východe Ukrajiny preskupujú, aby obnovili útoky na mesto Siversk. Delostrelectvom útočili aj na neďaleké mesto Kramatorsk. Uviedol to v piatok ráno ukrajinský generálny štáb, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA.

9:05 Do Poľska prišlo cez poľsko-ukrajinské hranice od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 4,78 milióna ľudí, napísala v piatok ráno na Twitteri Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

8:55 Satelitné a klasické fotografie odhaľujú prudký nárast pohrebísk v oblastiach Ukrajiny ovládaných Rusmi. Vyplýva to zo správy mimovládnej organizácie Centre for Information Resilience (CIR), zverejnenej v piatok. Citovala z nej tlačová agentúra AFP.

7:45 O peniaze na podporu ukrajinských utečencov žijúcich na Slovensku z výzvy, ktorú vyhlásila Konferencia biskupov Slovenska (KBS), sa dá uchádzať do konca júla. Určených je na to približne 500.000 eur. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe.

7:43 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktová oznámila, že USA vytvárajú skupinu prokurátorov na vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine

7:20 Dnes končí možnosť zápisu detí ukrajinských utečencov do materských a základných škôl na nadchádzajúci školský rok v Česku. Podľa neuzavretých dát, ktoré vo štvrtok oznámil šéf Asociácie krajov ČR Martin Kuba (ODS), sa zatiaľ prihlásilo asi 40-tisíc detí z Ukrajiny. Je to o 30-tisíc menej, než koľko ich podľa štatistík po vypuknutí vojny na Ukrajine prišlo do Českej republiky. Podľa Kuby je pravdepodobné, že časť rodín sa s deťmi už vrátila do vlasti alebo to má v blízkej dobe v pláne.

6:35 Ukrajina, odolnosť demokratických inštitúcií a závery Konferencie o budúcnosti Európy budú témy dnešného rokovania ministrov pre európske záležitosti členských štátov EÚ v Prahe. Neformálneho zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) sa zúčastní aj ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová a podpredsedovia Európskej komisie (EK) Věra Jourová, Maroš Šefčovič a Dubravka Šuicaová.

Rusko začalo mobilizovať dobrovoľníkov, aby doplnilo nedostatok vojakov

Rusko spustilo podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) "dobrovoľnícke mobilizácie" s cieľom doplniť nedostatok vojakov do svojich síl v čase prebiehajúcej ofenzívy na Ukrajine. Informujeme na základe štvrtkovej správy denníka The Guardian. V novej správe ISW sa píše, že Kremeľ "pravdepodobne nariadil federálnym subjektom (čiže regiónom), aby vytvorili dobrovoľnícke prápory, ktoré sa majú podieľať na ruskej invázii na Ukrajinu, namiesto toho, aby v Rusku vyhlásili čiastočnú alebo úplnú mobilizáciu".

Vinnytsia po ruských náletoch
Zobraziť galériu (4)
Vinnytsia po ruských náletoch  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Vinnytsia po ruských náletoch
Zobraziť galériu (4)
Vinnytsia po ruských náletoch  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Každý región Ruska musí podľa zverejnenej správy vytvoriť aspoň jeden dobrovoľnícky prápor. Termín mobilizácia dobrovoľníkov podľa ISW zrejme naznačuje, že Kremeľ nariadil 85 "federálnym subjektom" - vrátane okupovaného mesta Sevastopoľ a Krymu - aby verbovali dobrovoľníkov a stimulovali ich finančnou odmenou s cieľom vytvorenia nových práporov, namiesto toho, aby sa v rámci mobilizácie museli spoliehať na odvádzanie brancov či na povinné povolávanie všetkých záložníkov. Ak by v každom regióne vznikla najmenej jedna vojenská jednotka zložená zo 400 mužov, dobrovoľnícke prápory by mohli do konca augusta získať až do 34.000 nových vojakov, píše britský denník odvolávajúc sa na ruské médiá.

Regionálni predstavitelia údajne verbujú mužov od 50 rokov na šesťmesačné kontrakty, pričom im ponúkajú mesačné platy od 3750 dolárov (3492 eur) do 6000 dolárov (5987 eur). Niektoré regióny údajne ponúkajú bonusy za okamžité prihlásenie sa do spomínaných jednotiek vo výške 3400 dolárov (3393 eur), ako aj rozličné sociálne benefity pre vojakov a ich rodiny.

Vyše 40 krajín bude spolupracovať pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine

Okrem USA a členských štátov EÚ sú medzi 45 krajinami, ktoré sa zaviazli ku koordinácii vyšetrovania zločinov páchaných ruskými silami, aj Británia, Kanada, Mexiko a Austrália, informuje denník The Guardian. Medzi kroky, ktoré krajiny plánujú podniknúť, patrí okrem iného vytvorenie zastrešujúcej skupiny s cieľom zabrániť, aby dochádzalo k zduplikovaniu vyšetrovaní. Plánujú tiež zaistiť školenia pre ukrajinských prokurátorov a rozšíriť počet forenzných tímov pôsobiacich na Ukrajine. Krajiny tiež prisľúbili sumu 20 miliónov eur na podporu ICC, ukrajinskej generálnej prokuratúry a podporného úsilia zo strany OSN.

"Pravdou je jednoducho to, že zatiaľ čo sa tu rozprávame, deti, ženy, muži, mladí aj starí žijú v terore," povedal na konferencii o vojnových zločinoch na Ukrajine páchaných ruskými inváznymi silami hlavný prokurátor ICC Karim Khan. Účastníci zdôraznili, že vzhľadom na to, že v súčastnosti sa vyšetruje okolo 23.000 podozrení z vojnových zločinov, je potrebné, aby boli dôkazy dôveryhodné a organizované. K účastníkom konferencie sa prostredníctvom telemostu prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol, že žiada vytvorenie "osobitného tribunálu" na vyšetrovanie ruskej invázie na Ukrajine.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu