Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Iráne zatkli uznávaného režiséra Panáhího, už tretieho filmára za týždeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - V Iráne zatkli v pondelok uznávaného filmového režiséra Džafara Panáhího. Informuje o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na správu iránskej agentúry Mehr, podľa ktorej je tak Panáhí už tretím zadržaným režisérom v priebehu necelého týždňa.

Tento 62-ročný iránsky filmár získal viacero prestížnych ocenení, vrátane hlavnej ceny filmového festivalu Berlinale - Zlatého medveďa, ktorú dostal v roku 2015 jeho film Taxi Teherán. Agentúra Mehr napísala, že Panáhího zatkli v pondelok, keď išiel na úrad prokuratúry prezistiť vývoj v situácii okolo zadržania iného oceňovaného iránskeho filmára - Mohammada Rasúlofa. Toho podľa iránskej štátnej tlačovej agentúry IRNA zadržali už v piatok s ďalším iránskym filmárom Mostafom Ahmadom. 

Panáhí získal za svoje filmy mnohé ocenenia. V roku 2010 ho však iránsky súd usvedčil z protištátnej propagandy v dôsledku jeho podpory protivládnych protestov ako aj viacerých jeho filmov, v ktorých kritizoval súčasný Irán. Odsedel si rok vo väzení a z Iránu mu tiež bolo zakázané vycestovať, takže si žiadne z neskorších medzinárodných ocenení nemohol prevziať. Rasúlof získal v roku 2020 na Berlinale Zlatého medveďa za film Zlo neexistuje. Cenu si však rovnako ako Panáhí nemohol prevziať, keďže má taktiež zákaz vycestovať z Iránu. 

Rasúlof a Ahmad boli zadržaní v súvislosti s protestmi

Rasúlof a Ahmad boli zadržaní v súvislosti s protestmi, ktoré vyvolalo májové zrútenie nedokončenej budovy v prístavnom meste Ábádán, pri ktorom zahynulo 43 ľudí. Nešťastie vyvolalo rozsiahle demonštrácie, v rámci ktorých sa ich účastníci dožadovali spravodlivého potrestania vinníkov. Polícia proti nim zasahovala slzotvorným plynom či varovnými výstrelmi a viacerých aj zadržala. 

Skupina iránskych filmárov na čele s Rasúlofom zverejnila otvorený list, v ktorom bezpečnostné sily vyzvala, aby "zložili zbrane" a nezasahovali voči obyvateľom, ktorých rozhorčila korupcia, krádeže, neefektívne riadenie a represie súvisiace s pádom budovy v Ábádáne. Organizátori Berlinale v sobotu protestovali proti zatknutiu Rasúlofa a Ahmada a vyzývali na ich prepustenie. 

Viac o téme: ZatknutieFilmárTureckoDžafar Panáhíh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu