Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

DUSNO pred štartom festivalu v Karlových Varoch: DRSNÉ SLOVÁ od ukrajinského veľvyslanca!

Jiří Bartoška Zobraziť galériu (8)
Jiří Bartoška (Zdroj: TASR/ČT24)

KARLOVE VARY – Najznámejší filmový festival v Čechách otvorí svoje brány už tento piatok pod vedením uznávaného herca Jiřího Bartošku (75). Ten nielenže má plné ruky práce, ešte sa musí aj vysporiadať s obvineniami ukrajinského veľvyslanca.

Už 1. júla odštartuje jeden z najväčších filmových festivalov v Karlových Varoch, kde sa stretávajú známe osobnosti a predstavujú tie najlepšie novinky z filmového sveta. Rovnako tak aj diela ruských umelcov.

DUSNO pred štartom festivalu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Vzhľadom na politickú situáciu sa tento krok nepáči ukrajinskému veľvyslancovi Jevhenovi Perebyjnisovi a hneď sa do toho obul. Osobne napísal otvorený list Jiřímu Bartoškovi, aby si premyslel program a vyzval ho k okamžitému vyradeniu práve ruských filmárov, ako to spravili doposiaľ aj iné festivaly.

DUSNO pred štartom festivalu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ČT24)

„Vážený pán prezident, veľmi si vážim Karlovarský filmový festival a jeho tohtoročnú pomoc filmovému festivalu v Odese, ktorému poskytujete príležitosť predstaviť osem takmer dokončených ukrajinských filmov v sekcii Work in Prohgress,“ poďakoval ukrajinský veľvyslanec pánovi Bartoškovi.

Nakoniec však dodal: „Cítim však povinnosť podporiť výzvu prominentných ukrajinských režisérov týkajúcich sa účasti ruských filmov na medzinárodnom festivale v Karlových Varoch.“  Konkrétne poukázal na film Kapitán Volkonohov uprchl a k filmu dodal, že „vznikol zo štátnej podpory ruského ministerstva (ne)kultúry“.

A v liste ďalej ešte pritvrdzoval. „Film je príkladom dobre známeho triku oficiálnej ruskej propagandy, ktorá občas dovolí a navyše finančne podporí vznik akoby nezávislého filmu, ktorý sa následne vyšle do sveta, aby šíril myšlienku o veľkej ruskej “kultúre“, na ktorej boli vychovaní súčasní ruskí vojaci, ktorých “kultúru“ sme videli v Buči, v Mariupole, Černihive a ďalších ukrajinských mestách,“ poznamenal ukrajinský veľvyslanec.

DUSNO pred štartom festivalu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

K daným okolnostiam sa pán Jiří Bartoška zatiaľ nevyjadril a pevne veríme, že napätá atmosféra, ktorá tam momentálne vládne, neprekazí jeden z najväčších filmových festivalov na svetovej úrovni.

DUSNO pred štartom festivalu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Embassy of Ukraine in Prague/Velvyslanectví Ukrajiny v Praze)

Viac o téme: Karlovy VaryJiří Bartoška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu