Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký šok! Japonský expremiér Abe nebol hlavným cieľom atentátnika, o život mal prísť niekto iný!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/Katsuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun via AP)

TOKIO - Muž, ktorý v piatok zastrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, povedal vyšetrovateľom, že pôvodne zamýšľaným terčom jeho útoku mal byť vodca náboženskej skupiny. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na japonské médiá.

Atentátnik Jamagami Tecuja v piatok podomácky vyrobenou zbraňou dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Po zadržaní ako motív činu uviedol svoju nespokojnosť s Abem.

Veľký šok! Japonský expremiér
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

O akú skupinu ide, nie je zatiaľ známe

Tecuja vypovedal, že nenávidel istú náboženskú skupinu a skutok spáchal, lebo sa domnieval, že bývalý premiér Abe bol na túto organizáciu napojený. O akú skupinu ide, nie je zatiaľ známe. V Japonsku sa po čine rozprúdila diskusia o tom, ako k mohlo k útoku dôjsť a prečo mu členovia Abeho ochranky nedokázali zabrániť. Podľa médií má Národný policajný úrad v úmysle prehodnotiť svoje opatrenia na ochranu prominentných osôb.

Veľký šok! Japonský expremiér
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Japonsko je považované za jednu z najbezpečnejších krajín na svete

Polícia v piatok prehľadala byt atentátnika a našla v ňom niekoľko výbušných zariadení. Muž bol údajne nezamestnaný, no predtým slúžil tri roky v námorníctve, z ktorého ho prepustili v roku 2005. Predpokladá sa, že počas svojho pôsobenia v námorníctve absolvoval výcvik so zbraňou. Japonsko je považované za jednu z najbezpečnejších krajín na svete a má mimoriadne prísne zákony týkajúce sa zbraní. Japonská vláda oznámila, že voľby do hornej komory japonského parlamentu sa budú napriek útoku konať v pôvodnom termíne v nedeľu.

Telo expremiéra Abeho previezli späť do Tokia

Telo bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho previezli v sobotu späť do metropoly Tokio. Abe bol v piatok zastrelený počas prejavu v rámci predvolebnej kampane na v meste Nara. Správu sme  prevzali z agentúry AP a stanice CNN. Kolóna sprevádzajúca pohrebné vozidlo s telom expremiéra dorazila do jeho rezidencie v japonskej metropole, kde už čakali členovia jeho vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP), aby mu prejavili úctu.

Veľký šok! Japonský expremiér
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

Očakáva sa, že v popoludňajších hodinách príde vzdať úctu Abemu aj úradujúci premiér Fumio Kišida. Japonské médiá uviedli, že v pondelok sa uskutoční nočné bdenie pri tele mŕtveho a pohreb Abeho bude pravdepodobne v utorok.

Veľký šok! Japonský expremiér
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

Bezpečnostné opatrenia pre Abeho podľa polície neboli dostatočné

K "nepopierateľným" nedostatkom došlo v zaisťovaní bezpečnosti bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorého v piatok počas prejavu v rámci predvolebnej kampane zastrelil atentátnik. Povedal to v sobotu Tomoaki Onizuka, šéf polície prefektúry Nara, kde k streľbe došlo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Najznámejší japonský politik Abe bol na turné v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu, keď na neho páchateľ z blízka vystrelil. Bezpečnosť na lokálnych podujatiach takéhoto charakteru môže byť v Japonsku relatívne uvoľnená. Krajina má nízku mieru zločinnosti a prísne zákony ohľadne držby zbraní.

Laxné opatrenia? 

Vzhľadom na Abeho profil sa však objavili otázky, či opatrenia na jeho ochranu neboli až príliš laxné, píše AFP. "Domnievam sa, problémy s ochranou a bezpečnostnými opatreniam pre bývalého premiéra Abeho boli nepopierateľné," povedal Onizuka novinárom. Zároveň dodal, že v prípade sa podnikne dôkladné vyšetrovanie s cieľom ujasniť okolnosti incidentu.

Viac o téme: StreľbaJaponskoŠinzó AbeNáboženská skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu