Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Afrika je rukojemníkom ruskej invázie na Ukrajinu, tvrdí Zelenskyj: Obavy z potravinovej krízy rastú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok predstaviteľom Africkej únie (AÚ) povedal, že africký kontinent je rukojemníkom ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá spôsobuje nedostatok potravín a vyvoláva obavy z potravinovej krízy.

"Afrika je vlastne rukojemníkom. Je rukojemníkom tých, ktorí rozpútali vojnu proti našej krajine," povedal Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie. Svetová potravinová kríza potrvá podľa jeho slov tak dlho ako ruská "koloniálna vojna". "Vedieme komplexné rokovania na viacerých úrovniach s cieľom odblokovať ukrajinské prístavy. Zatiaľ však pokrok nenastáva," povedal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.
Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajina patrí k najväčším producentom obilia na svete. Rusko, ktoré 24. februára začalo inváziu na Ukrajinu, však blokuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Kyjev tvrdí, že v týchto prístavoch je v súčasnosti uviaznutých viac ako 20 miliónov ton obilia.

Viac o téme: RuskoAfrikaPotravinová krízaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu