Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ukrajina sa pridala k ďalším 34 krajinám: Parlament ratifikoval Istanbulský dohovor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

KYJEV - Ukrajinský parlament v pondelok ratifikoval Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známy aj ako Istanbulský dohovor.

Ako parlament informoval na svojom konte v aplikácii Telegram, za dokument hlasovala väčšina 259 poslancov, proti boli ôsmi. V dokumente sa konštatuje, že jeho cieľom je chrániť ženy pred všetkými formami násilia, predchádzať, stíhať a odstraňovať násilie páchané na ženách a domáce násilie, ktoré je páchané aj na mužoch a deťoch – chlapcoch a dievčatách. Istanbulský dohovor je medzinárodná dohoda Rady Európy.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podpísaná bola 11. mája 2011 v Istanbule. Dohovor už ratifikovalo najmenej 34 krajín. Ukrajina ho podpísala tiež v roku 2011. Proti jeho ratifikácii sa však následne postavili náboženské a konzervatívne skupiny v krajine, a to pre pojem "rod", ktorý sa v dokumente používa. Spravodajský web Kyiv Independent podotkol, že ratifikáciu tohto dohovoru niektoré členské štáty považujú za nevyhnutný predpoklad pre to, aby Ukrajina získala štatút kandidáta na členstvo v EÚ.

Viac o téme: NásilieRatifikáciaIstanbulský dohovorParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu