Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojna na Ukrajine môže trvať roky: Musíme byť na to pripravení, tvrdí šéf NATO Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BERLÍN – Vojna na Ukrajine by mohla trvať celé roky, varoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. V rozhovore pre nedeľňajšie vydanie nemeckého denníka Bild zároveň opätovne vyzval západné krajiny, aby poskytovali Kyjevu podporu dlhodobo.

"Musíme byť pripravení na to, že to bude trvať roky," povedal Stoltenberg. "V našej podpore Ukrajine nesmieme poľaviť, aj keď je cena vysoká – nielen z hľadiska vojenskej podpory, ale tiež z dôvodu rastúcich cien energií a potravín." Šéf NATO pre Bild zdôraznil, že ceny potravín a pohonných hmôt nie sú ničím v porovnaní s cenou, ktorú denne platia Ukrajinci na frontovej línii. Podľa jeho slov "by sme museli zaplatiť ešte vyššiu cenu", ak by ruský prezident Vladimir Putin dosiahol svoje ciele na Ukrajine.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Stoltenberg v uplynulom týždni zintenzívnil výzvy na to, aby členovia Severoatlantickej aliancie podporovali Ukrajinu v boji proti ruskej invázii. V interview zopakoval apel, aby členské krajiny NATO naďalej dodávali zbrojnú techniku Kyjevu, čo podľa neho "zvyšuje pravdepodobnosť, že Ukrajina dokáže vytlačiť Putinove jednotky z Donbasu".

Viac o téme: Konflikt RuskoJens StoltenbergUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu