Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Boris Johnson neohlásene pricestoval do Kyjeva: Stretol sa so Zelenským, veľká ponuka

Boris Johnson reční na univerzite v Blackpoole. Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson reční na univerzite v Blackpoole. (Zdroj: TASR/Peter Byrne/Pool via AP)

KYJEV - Britský premiér Boris Johnson v piatok neohlásene pricestoval do Kyjeva a stretol sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovali o tom agentúra Reuters a spravodajská stanica Sky News. Zelenskyj krátko po tom na sociálnej sieti Telegram zverejnil video zo spoločného stretnutia.

"Pán prezident, Volodymyr, je dobré byť opäť v Kyjeve," napísal Johnson na sociálnej sieti Twitter. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta uviedol, že obaja lídri spolu diskutovali o dodávkach ťažkých zbraní a systémov protivzdušnej obrany.

Televízia Sky News spresnila, že predseda britskej vlády mal v piatok pôvodne vystúpiť na konferencii v meste Doncaster. Organizátori summitu boli podľa stanice "zmätení", keď sa premiér na plánované podujatie nedostavil. Bolo im len povedané, že jeho absencia má "dobrý dôvod" súvisiaci s dôležitými pracovnými povinnosťami. 

Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

Johnsonova cesta do Kyjeva nebola vopred ohlásená z bezpečnostných dôvodov. Ide o druhú návštevu britského premiéra na Ukrajine od začiatku ruskej invázie. Johnson sa v apríli stal prvým lídrom z krajín skupiny G7, ktorý pricestoval do Kyjeva.

Johnson ponúkol rozsiahly výcvik vojakov

Britský premiér Boris Johnson, ktorý v piatok neohlásene pricestoval do Kyjeva na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ponúkol Ukrajine rozsiahly výcvik tamojších vojakov. Pre agentúru Reuters to potvrdil jeho úrad na Downing Street 10. Londýn tvrdí, že by dokázal vycvičiť až 10.000 vojakov každých 120 dní. 

"Moja dnešná návšteva uprostred tejto vojny, má vyslať ukrajinskému ľudu jasný a jednoduchý odkaz: Spojené kráľovstvo je s vami, kým nezvíťazíte," povedal Johnson počas spoločnej tlačovej konferencie v Kyjeve. Britský premiér dodal, že na Ukrajine dochádza k úmyselným útokom na civilistov zo strany ruskej armády, čo je podľa neho vojnový zločin a v tomto kontexte chápe, prečo Kyjev nemôže robiť kompromisy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Mnoho dní tejto vojny dokázalo, že podpora Británie je pevná a rozhodná. Som rád, že v Kyjeve opäť vidím veľkého priateľa našej krajiny," uviedol Zelenskyj na svojom oficiálnom účte v aplikácii Telegram. Dodal, že s Johnsonom diskutovali o možnosti ďalšieho rozšírenia západných sankcií voči Moskve. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak spresnil, že obaja lídri diskutovali aj o dodávkach ťažkých zbraní a systémov protivzdušnej obrany.

Viac o téme: UkrajinaKyjevBoris JohnsonVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu