Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Strach z tretej svetovej vojny: Nukleárne varovanie! Čína šokuje vyzbrojovaním jadrovými zbraňami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Už mesiace sa zvažuje možnosť čínskeho útoku na Taiwan. V jasnom varovaní teraz čínsky minister zahraničia oznámil jadrové vyzbrojovanie krajiny. Svet v súčasnosti nielen s obavami hľadí na Ukrajinu, kde už viac ako tri mesiace zúri agresívna vojna, ktorú rozpútal Vladimir Putin. V dôsledku tamojšieho vývoja by v blízkej budúcnosti mohlo vzniknúť ďalšie horúce miesto – s možno nedozernými následkami pre celé ľudstvo.

Čínsky minister obrany Wej Feng-che vydal v konflikte jasné varovanie pred možnou čínskou intervenciou na susednom Taiwane, o ktorom čínske vedenie tvrdí, že je jeho štátnym územím.

Jadrový šok! Čína sa vyzbrojuje nukleárnymi zbraňami

Čo povedal Wej Feng-che jasne podľa správy Express.co.uk: Čína údajne zvyšuje svoj jadrový arzenál. Táto správa sa objavila po stretnutí vysokých čínskych a amerických predstaviteľov v Singapure, na ktorom Washington varoval Peking, aby nedestabilizoval región. S ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá odvrátila pozornosť od Číny, teraz narastajú obavy, že by sa povzbudená Čína mohla pokúsiť napadnúť Taiwan. Odborníci už tento krok predpovedali a varovali pred eskaláciou situácie. Vypuknutie tretej svetovej vojny však považovali za málo pravdepodobné. Strach však vždy hrá svoju rolu.

Čínsky minister obrany Wej Feng-che
Zobraziť galériu (2)
Čínsky minister obrany Wej Feng-che  (Zdroj: SITA/AP Photo/Danial Hakim)

Feng-che po stretnutí v Singapure povedal: "Čína rozvíja svoje schopnosti už viac ako päť desaťročí. Je spravodlivé povedať, že došlo k pôsobivému pokroku. Používame jadrové zbrane na sebaobranu. Nebudeme prví, kto ich použije."

Čína sa vyzbrojuje jadrovými zbraňami, aby zabránila vojne

Čínsky minister zahraničia tiež uviedol, že výroba a použitie jadrových zbraní slúži na zabránenie jadrovej vojne. „Vyvinuli sme jadrové zdroje, aby sme ochránili tvrdú prácu čínskeho ľudu a zachránili náš ľud pred metlou jadrovej vojny. To znamená, že sme schopní chrániť bezpečnosť našej krajiny, aby sme sa vyhli vojnovej katastrofe, najmä jadrovej vojne“.

USA vyzvali Čínu, aby "s nimi prijala praktické opatrenia na zníženie rizík destabilizujúcich pretekov v zbrojení". Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že Čína je so svojimi územnými nárokmi agresívnejšia a jej armáda sa správa čoraz provokatívnejším spôsobom, a to aj v blízkosti Taiwanu, kde čínske bojové lietadlá testovali protivzdušnú obranu ostrova.

Viac o téme: Jadrové zbraneČínaTaiwan3. svetová vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu