Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čína nebude váhať začať vojnu bez ohľadu na cenu: Taiwan považuje za súčasť svojho územia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

SINGAPUR - Peking nebude váhať použiť silu, ak Taiwan vyhlási nezávislosť. Uviedol to čínsky minister obrany Wej Feng-che počas piatkového prvého rokovania s americkým rezortným partnerom Lloydom Austinom v Singapure. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ak sa niekto odváži oddeliť Taiwan od Číny, čínska armáda rozhodne nebude váhať začať vojnu bez ohľadu na cenu," povedal novinárom hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien, ktorý citoval šéfa silového rezortu. Wej Feng-che tiež podľa neho varoval, že Peking "rozbije na márne kúsky akékoľvek sprisahanie s cieľom vyhlásiť nezávislosť Taiwanu".

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia

Americké ministerstvo obrany po skončení vyše hodinového rokovania uviedlo, že Austin svojho čínskeho partnera varoval, že Peking sa musí "zdržať ďalších destabilizujúcich akcií voči Taiwanu". Spojené štáty nemajú s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy, no v uplynulom období stupňujú svoju podporu tomuto ostrovu. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči tomuto fakticky nezávislému ostrovu. Tchaj-pej dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.

Viac o téme: VojnaČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu