Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vtáčia chrípka: Potvrdili prvý prenos H5N1 medzi ľuďmi

PÉŠÁVAR - Obávaná hrozba prenosu vírusu vtáčej chrípky z človeka na človeka sa naplnila!

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na prvý prípad upozornila už koncom minulého roka. Laboratórne testy teraz potvrdili prenos vysoko smrteľného vírusu H5N1 medzi členmi rodiny v Pakistane.

Nebezpečná choroba ochromila minulý rok v októbri severozápad a juh Pakistanu. Napriek tomu, že úrady v rámci mimoriadnych opatrení zlikvidovali tisíce kusov hydiny a vtákov, rozšíreniu vírusu nezabránili. Smrteľná choroba sa preniesla aj na človeka. Ako prvý sa nakazil zamestnanec hydinárne v Péšávare. Ten sa síce uzdravil, no nakazil svojich troch bratov, jeden z nich chorobe podľahol.

Podľa WHO sa jednalo iba o obmedzený prenos vírusu H5N1 medzi súrodencami. Okrem spomínaného pracovníka sa podľa úradov nikto iný do kontaktu s infikovanou hydinou nedostal. Ďalší prenos na človeka vraj nehrozí.

Vírus vtáčej chrípky je veľmi nákazlivý. Môže napadnúť domácu hydinu, ale aj voľne žijúce vtáky. Okrem toho hrozí nákaza aj ošípaným a koňom. Prenášačom vírusu býva sťahovavé vtáctvo, u ktorého sa nákaza nemusí prejaviť.

Zdroj: Blesk.cz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu