Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň stoštrnásty (17. jún 2022)

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok uviedol, že je pripravený za určitých podmienok rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Správu sme prevzali od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v noci na piatok. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Boje na Ukrajine trvajú už 113 dní

Boje na Ukrajine trvajú už 113 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Dnešný online prenos sa skončil. 

21:56 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová pripustila, že šéf Kremľa Vladimir Putin možno čakal s vpádom na Ukrajinu dovtedy, kým už ona nebude stáť na čele vlády v Berlíne. Uviedla to v rozhovore pre stanicu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), z ktorého v piatok citovala agentúra DPA. "Mohol k tomu prispieť môj odchod (z funkcie), alebo napríklad aj (prezidentské) voľby vo Francúzsku, stiahnutie vojsk (NATO) z Afganistanu a viaznuca realizácia minských dohovorov" o urovnaní konfliktu v Donbase, povedala Merkelová.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

21:45 Ukrajina nesúhlasí s rozhodnutím  Európskej vysielacej únie (EBU), ktorým jej odobrala právo organizovať budúcoročnú pesničkovú súťaž Eurovízia. EBU sa odovolala na bezpečnostné dôvody súvisiace s ruskou inváziou na Ukrajinu. "Budeme požadovať zmenu tohto rozhodnutia, pretože veríme, že budeme schopní splniť všetky záväzky... Požadujeme dodatočné rokovania o usporiadaní Eurovízie 2023 na Ukrajine," uviedol vo svojom vyhlásení zverejnenom na Facebooku ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko.

21:30 Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil, že zbrane, ktoré od Nemecka žiada Ukrajina na boj proti ruským inváznym silám, dorazia včas, aby mohli zvrátiť situáciu v bojoch v Donbase. Informuje o tom agentúra DPA. Scholz uviedol, že Nemecko musí upraviť svoj poradovník dodávok nemeckých zbraní tak, aby ich Ukrajina dostala rýchlejšie. Podľa jeho slov sa už na úprave tohto harmonogramu pracuje. 

21:08 Ukrajina by mala tento mesiac začať predávať elektrinu na Slovensko a do Maďarska, čo by mohlo zvýšiť príjmy ukrajinských výrobcov elektriny. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters. Teraz Ukrajina predáva obmedzené množstvo elektriny do Poľska a Moldavska. Ukrajinský energetický sektor zápasí s nedostatkom hotovosti, pretože spotreba elektriny v krajine po ruskej invázii klesla a niektorí spotrebitelia neplatia účty. Európska únia sa snaží vysporiadať so zníženými dodávkami plynu z Ruska. Moskva Ukrajinu napadla 24. februára.

20:41 Ukrajinské sily oslobodili dedinu pri Ruskom okupovanom Iziu v Charkovskej oblasti. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny 17. júna informoval, že ukrajinská armáda vytlačila ruské sily z obce Dmytrivka. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

20:15 Ruská vojenská loď v piatok dvakrát narušila dánske výsostné vody severne od ostrova Bornholm v Baltskom mori. Vyplýva to z vyhlásenia dánskych ozbrojených síl, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Na ostrove Bornholm sa v tom čase konalo podujatie, na ktorom sa zúčastňujú aj dánski poslanci či vládni predstavitelia, vrátane dánskej premiérky Mette Frederiksenovej a ministra zahraničných vecí Jeppeho Kofoda. 

19:40 Podľa piatkových vyjadrení ruského prezidenta Vladimira Putina Rusko nemá zásadné námietky proti vstupu Ukrajiny do Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA. "Nevadí nám to. Je suverénnym rozhodnutím každej krajiny vstúpiť alebo nevstúpiť do ekonomických aliancií," povedal Putin počas diskusie na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. "Na rozdiel od Severoatlantickej aliancie (NATO) nie je EÚ vojenská organizácia, ani politický blok," dodal šéf Kremľa s tým, že otázku, či je členstvo Ukrajiny aj v záujme Únie, by si mala vyriešiť sama EÚ. 

19:04 Kazachstan najskôr neuzná "ľudové republiky" vyhlásené proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny. V debate s Vladimirom Putinom to dnes povedal prezident Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev, hlavný hosť ruského prezidenta na ekonomickom fóre v Petrohrade. Tokajev dal najavo, že sa jeho krajina nechystá uznať ani Abcházsku či Južnom Osetsku, ktoré sa s ruskou pomocou odtrhli od Gruzínska.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev
Zobraziť galériu (14)
Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev  (Zdroj: SITA/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

18:36 Spolupráca Moskvy a Pekingu sa odvíja od potenciálu Číny a nie od "nedávnych geopolitických udalostí". V prejave na ekonomickom fóre v Petrohrade to dnes povedal ruský prezident Vladimír Putin, ktorý pritom narážal na inváziu Ruska na Ukrajinu. Rusko zasiahnuté západnými sankciami sa usiluje o prehĺbenie hospodárskych väzieb s Pekingom, napísala agentúra Reuters. Čínsky prezident Si Ťin-pching predtým vo vopred nahranom prejave uviedol, že čínsko-ruská spolupráca vykazuje dobrú dynamiku vo všetkých oblastiach.

Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.
Zobraziť galériu (14)
Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelennskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu