Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň stotretí (6. jún 2022)

Zničené rezidenčné štvrte na Ukrajine Zobraziť galériu (11)
Zničené rezidenčné štvrte na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco))

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v nedeľu mesto Záporožie na juhovýchode krajiny a tiež armádne stanovištia v blízkosti frontovej línie v Donbase. Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie ukrajinského prezidenta.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie niekoľkých tankov a obrnených transportérov okupantov na Ukrajine

Zničenie niekoľkých tankov a obrnených transportérov okupantov na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:56 Ruské jednotky pokračujú v snahe o dobytie Severodonecku a útočia aj pri Lymani v Donbase na východe Ukrajiny. Ruská armáda ďalej útočí aj na Slovjansk. U Bachmutu utrpeli ruské sily značné straty bez toho, aby dosiahli úspech. Na juhu donbaského frontu bojové operácie nepriateľa nepokračovali, uvádza ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení o situácii na bojisku. Vojna Ruska proti Ukrajine dnes pokračuje 103. dňom.

21:54 Americké ministerstvo spravodlivosti nariadilo v pondelok zadržanie dvoch lietadiel, ktoré vlastní ruský oligarcha Roman Abramovič, pretože boli pri ich používaní porušené sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu
Zobraziť galériu (11)
Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu  (Zdroj: TASR/Anthony Anex/Keystone via AP)

21:30 Rusko začalo Kyjevu vracať telá ukrajinských bojovníkov zabitých v oceliarňach Azovstaľ v zničenom meste Mariupol, ktoré sa stali symbolom posledného odporu Ukrajincov proti invázii Moskvy. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

21:03 Štátna bezpečnostná služba Ukrajiny zadržala 3 ľudí obvinených zo spolupráce s Rusmi v Černihovskej oblasti. Údajne sa pripravovali na pomoc ruským jednotkám v prípade druhej invázie do regiónu. SSU našla v ich domoch arzenál zbraní ruských špeciálnych jednotiek.

20:45 Všetky televízne stanice so sídlom v Rusku budú mať v Lotyšsku zákaz vysielania v akejkoľvek podobe. V pondelok to oznámil lotyšský úrad pre reguláciu vysielania. Informuje o tom agentúra AFP. Rozhodnutie, ktoré vstúpi do platnosti vo štvrtok 9. júna, postihne približne 80 staníc prístupných v Lotyšsku cez operátorov určitých káblových televízií alebo streamovacích služieb.

20:28 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v pondelok výnos, na základe ktorého rodinám príslušníkov ruskej Národnej gardy (Rosgvardija), ktorí zomreli na Ukrajine alebo v Sýrii, vyplatia po päť miliónov rubľov (76.600 eur). Informuje o tom agentúra Reuters. Rosgvardija je priamo podriadená Putinovi a bola vytvorená v roku 2016, pričom jej úlohou je bojovať proti terorizmu a organizovanému zločinu. Práve Rosgvardiju používa Rusko na potlačenie protestov v krajine.

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom
Zobraziť galériu (11)
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

20:22 Ukrajinské jednotky blokujú Rusko v obsadení strategickej cesty v Donbase. Cesta spája mestá Bakhmut v Doneckej oblasti a Sievierodoneck v Luhanskej oblasti.

20:12 Grécko svojich približne 100 obrnených vozidiel ruskej výroby dodá na Ukrajinu len v tom prípade, keď do Grécka dorazí sľúbená náhrada podobných vozidiel z Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa na tejto výmene dohodli v predchádzajúcich týždňoch. Grécko má na Ukrajinu poslať obrnené vozidlá typu BMP-1 a Nemecko ich má nahradiť podobnými vozidlami typu Marder. Nemecko podobné dohody o výmene uzavrelo so Slovinskom i s Českom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Getty Images)

19:54 Ruskí predstavitelia v okupovanom Mariupole zatvorili toto juhoukrajinské prístavné mesto do karantény pre možné vypuknutie cholery. V pondelok o tom informoval portál britského denníka The Guardian s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Poradca starostu Mariupola Petro Andriuščenko pre ukrajinskú televíziu uviedol, že mesto sa pripravuje na epidémiu, pretože sa v ňom hromadia mŕtve telá a odpadky.

19:32 Nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová pricestovala v pondelok do ukrajinského prístavného mesta Odesa na dvojdňovú návštevu na pozvanie svojho ukrajinského kolegu Oleksandra Tkačenka. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Chceme ukázať, že kultúra je pod paľbou," povedala Rothová.

19:15 Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin sa v pondelok vyhrážal niekoľkým európskym krajinám raketovým útokom po tom, čo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov musel zrušiť svoju návštevu Srbska, pretože krajiny susediace so Srbskom nepovolili prelet ministrovho lietadla cez svoj vzdušný priestor. Informuje o tom agentúra HINA.

Dmitrij Rogozin
Zobraziť galériu (11)
Dmitrij Rogozin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Viac o téme: MoskvaVladimir PutinRuskovVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineKyjevská oblať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu