Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fínsky parlament schválil podanie prihlášky do NATO: Žiadosť podá spolu so Švédskom v stredu

NATO Zobraziť galériu (2)
NATO (Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Fínsky parlament v utorok veľkou väčšinou hlasov schválil podanie žiadosti Fínska o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Informuje o tom agentúra AFP.

Vyplýva z toho, že Fínsko si prihlášku do NATO podá zrejme v najbližších dňoch spolu so susedným Švédskom. Za uchádzanie sa Fínska o členstvo v NATO hlasovalo 188 poslancov 200-členného parlamentu. Proti bolo podľa agentúry DPA osem poslancov.

Hlasovanie v parlamente sa považovalo za formalitu, keďže prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová oznámili už v nedeľu úmysel požiadať v mene Fínska o vstup do NATO, pričom súhlas parlamentu nebol pre to potrebný. Niinistö aj Marinová však zdôraznili, že schválenie v parlamente bude symbolicky dôležitým momentom pri tomto "historickom" kroku, pripomenula agentúra AP. Končí sa tým vojenská neutralita Fínska, ktorá trvala viac než trištvrte storočia. Zmenu vo vojensko-politickom smerovaní Fínska podnietila invázia ruských ozbrojených síl na Ukrajinu 24. februára.

Biden privíta fínskeho prezidenta a švédsku premiérku

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok privíta v Bielom dome fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa a švédsku premiérku Magdalenu Anderssonovú. Rokovať s nimi bude o žiadosti ich krajín o vstup do Severoatlantickej aliancie. Informujú o tom agentúry AP, AFP a Reuters. Podľa oznámenia Bieleho domu sa majú rokovania týkať aj európskej bezpečnosti v širšom zábere.

Väčšina členských krajín NATO privítala oficiálne vyhlásenia zo strany Fínska i Švédska, že sa hodlajú uchádzať o členstvo v Aliancii. Námietky vyslovilo iba Turecko, ktoré týmto krajinám vyčíta ústretový postoj voči Strane kurdských pracujúcich (PKK). Tú Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Biden po stretnutí s predstaviteľmi Fínska a Švédska plánuje odcestovať na návštevu Južnej Kórey a Japonska.

Fínsko a Švédsko podajú v stredu žiadosť o členstvo v NATO

Fínsko a Švédsko podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii v stredu, oznámila v utorok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Informuje o tom agentúra Reuters. "Som rada, že sme sa rozhodli ísť rovnakou cestou a môžeme to spraviť spoločne," povedala Anderssonová v Štokholme na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom, píše agentúra AFP.

"Demokracia zvíťazila," vyhlásil Niinistö, ktorého citovala stanica CNN. Tohtoročná jar sa podľa neho niesla v znamení "triumfu demokracie vo Fínsku". Narážal tým na širokú podporu vstupu do NATO vo fínskej spoločnosti, ako aj v parlamente. Predsedníčka švédskej vlády tiež povedala, že s Fínskom sa dohodli na spolupráci v rámci celého prístupového procesu. Spresnila, že Švédsko a Fínsko svoje prihlášky do NATO podajú spoločne v stredu v sídle Aliancie v Bruseli. "Švédsko sa tiež teší na spoluprácu s Tureckom v rámci NATO," dodala.

Fínsky minister zahraničných vecí podpísal žiadosť o členstvo v NATO

Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto v utorok podpísal žiadosť svojej krajiny o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Informuje o tom agentúra DPA. Fínsky parlament v utorok veľkou väčšinou hlasov odobril podanie prihlášky do NATO. Šéfka švédskeho rezortu diplomacie Ann Lindeová podpísala žiadosť Švédska o členstvo v Aliancii v utorok ráno.

Nemecko prehĺbi vojenskú spoluprácu so Švédskom a Fínskom

Nemecko zintenzívni vojenskú spoluprácu so Švédskom a Fínskom, ktoré sa v súčasnosti usilujú o členstvo v Severoatlantickej aliancii. V utorok to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, informujú agentúry AFP a Reuters.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

"Zintenzívnime našu vojenskú spoluprácu, najmä v oblasti Baltského mora a prostredníctvom spoločných cvičení," uviedol Scholz v súvislosti s obavami o bezpečnosť Fínska a Švédska počas prechodného obdobia pred vstupom do Aliancie.

"Obe krajiny sa môžu vždy spoľahnúť na našu podporu, najmä v tejto osobitnej situácii," pokračoval Scholz. Nemecký kancelár verí, že Turecko napokon podporí žiadosť Fínska a Švédska na vstup do NATO. Nemecko podľa jeho slov trvá na rýchlom prijatí týchto severských krajín do Aliancie.

Viac o téme: ČlenstvoPrihláškaNATOFínskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu