Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE V hromadnom hrobe na Ukrajine objavili telo Čecha

Pri Kyjeve našli telo mŕtveho Čecha! Zobraziť galériu (3)
Pri Kyjeve našli telo mŕtveho Čecha! (Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Andriyenko, Gettyimages.com)

KYJEV - Telo českého občana bolo nájdené pri Kyjeve v hromadnom hrobe. Na Ukrajinu český vodič kamiónu prišiel po začiatku ruskej invázie, aby tam pomáhal ako dobrovoľník, uviedla na sociálnych sieťach polícia Kyjevskej oblasti.

archívne video

Slovensko aj Poľsko podporujú, aby Ukrajine bol udelený status kandidátskej krajine EÚ, tvrdí Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktualizované 13:00

Medzi obeťami, ktoré boli doteraz objavené v masových hroboch na Ukrajine, rezort diplomacie neeviduje žiadnych slovenských občanov. V utorok to potvrdil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). "Viem potvrdiť, že zatiaľ nemáme žiadne indície, či už zo Slovenska alebo Ukrajiny, že by medzi obeťami, ktoré boli doteraz objavené v masových hroboch, ktoré sa na dennej báze objavujú na území Ukrajiny, bol slovenský občan," uviedol Korčok.

V hrobe pri meste Makariv, v ktorom boli objavené pozostatky občana Českej republiky, boli ešte dve ďalšie telá. Na mieste sa našli české doklady. Miestna polícia uviedla, že štyridsaťdeväťročný Čech sa prestal blízkym ozývať 3. marca.

Telá boli nájdené so strelnými ranami

Dve ďalšie telá sa úradom zatiaľ nepodarilo identifikovať, boli ale v civilnom oblečení. "Dve osoby boli zastrelené ranou do hlavy, jedna do brucha," uviedol Andrij Nebytov z miestnej polície.

Pohľad na zničený Mariupoľ
Zobraziť galériu (3)
Pohľad na zničený Mariupoľ  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu tam tento Čech pracoval ako vodič kamiónu. V Česku má tento vodič manželku a brata, upresnila ukrajinská polícia.

Podľa skorších informácií prišiel o život v krajine český dobrovoľník po tom, čo sa dostal pod paľbu ruských vojakov v aute. Na vec upozornil server Voxpot. České ministerstvo zahraničia potvrdilo, že na Ukrajine je nezvestný český občan. Nové vyjadrenie ministerstva česká novinárska agentúra zisťuje.

Komunikácia s manželom zamrzla začiatkom marca

Reportéri českého servera Voxpot boli na začiatku marca na Ukrajine ostreľovaní vo vozidle pri meste Makariv. Po zverejnení reportáže sa novinárom ozvala pani Simona, podľa ktorej sa v tom istom čase mal na podobnom mieste pohybovať jej manžel Tomáš. Ten podľa nej ako profesionálny vodič kamiónov a autobusov chcel na Ukrajine pomáhať s odvozom ľudí z ruskej armády ohrozených oblastí. Od 2. marca mal ale nedostupné mobilné telefóny.

MIMORIADNE V hromadnom hrobe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Po mesiaci sa reportéri vrátili na miesto, na fotografiách zaznamenali okrem iného rozstrieľané automobily. Jeden z nich bol tým, na ktorý sa pýtala pani Simona. Ďalší deň sa reportéri vrátili späť a našli Tomášovu tenisku, auto už bolo na vrakovisku. Malo prestrelené čelné okno, bočné dvere aj operadlo hlavy u vodiča, bola v ňom krv.

Viac o téme: HrobTeloKyjevČechKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu