Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty prvý (15. máj 2022)

Ruské sily vypálili od začiatku invázie z bieloruského územia na Ukrajinu už 633 rakiet Zobraziť galériu (8)
Ruské sily vypálili od začiatku invázie z bieloruského územia na Ukrajinu už 633 rakiet (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV/MOSKVA - Ruské sily vypálili od začiatku invázie z bieloruského územia na Ukrajinu už 633 rakiet, uviedla dnes agentúra Unian s odvolaním sa na bieloruskú monitorovaciu skupinu Belaruski Hajun. Moskva pripravuje referendum o pripojení juhoukrajinského mesta Mariupol k Rusku. Uviedol to v sobotu poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko, informuje denník The Guardian.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

ONLINE

22:00 Ďakujeme za pozornosť. Náš dnešný online sa skončil. Ďalšie informácie prinesieme v pondelok ráno.

21:10 Ruské jednotky majú v určitých oblastiach menej ako 20 % plnej kapacity. V Charkovskej oblasti Rusko naďalej využíva vojakov mobilizovaných v Kremľom kontrolovaných oblastiach Doneckej a Luhanskej oblasti. Informoval o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb.

20:15 Švédska premiérka Magdalena Anderssonová vyhlásila, že zámer jej krajiny vstúpiť do NATO nie je namierený voči Rusku. Podľa jej slov ide o najlepší spôsob, ako zaistiť bezpečnosť Švédska v zásadne zmenenej situácii, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu. Premiérka vyjadrila presvedčenie, že by Švédsko malo podať žiadosť o členstvo spoločne s Fínskom, uvádza agentúra AFP.

Magdalena Anderssonová
Zobraziť galériu (8)
Magdalena Anderssonová  (Zdroj: SITA/Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP)

19:00 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov apeloval na tureckého prezidenta Erdogana, aby nepomáhal pri evakuácii zranených vojakov z územia Azovstal. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

18:00 Ukrajinská armáda nasadila na frontových líniách už mnohé z moderných amerických húfnic typu M-777, ktoré Kyjevu v rámci vojenskej pomoci dodali Spojené štáty. Oznámilo to v nedeľu na Twitteri veľvyslanectvo USA v Kyjeve.

17:45 Švédska vládna sociálnodemokratická strana dnes podporila vstup krajiny do NATO, uviedla agentúra Reuters. Oficiálnu žiadosť by Švédsko podľa premiérky Magdalény Anderssonovej malo podať v priebehu niekoľkých dní.

17:00 Ukrajina môže zvíťaziť vo vojne s Ruskom, povedal v nedeľu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorý zároveň vyzval NATO, aby pokračovalo v poskytovaní vojenskej pomoci Kyjevu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Ukrajina môže túto vojnu vyhrať. Ukrajinci statočne bránia svoju vlasť. Musíme vystupňovať a udržať našu... podporu Ukrajine," povedal Stoltenberg po skončení neformálneho zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí.

16:35 Slovensko jednoznačne podporí vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie v prípade, že sa pre takýto krok rozhodnú obe tieto krajiny. Na dvojdňovom neformálnom stretnutí šéfov diplomacií NATO v Berlíne, ktoré sa skončilo v nedeľu, to uviedol minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok. TASR o tom v nedeľu informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

16:20 Ruský vojak v odpočúvanom telefonáte potvrdzuje použitie zakázaných zbraní. „Fosforové bomby, kazetová munícia – umožnili nám použiť všetko, čo je zakázané,“ hovorí ruský opravár priateľovi. Záznam zverejnila ukrajinská bezpečnostná služba.

16:00 Ruské okupačné sily ostreľovali včera nemocnicu v Severodonecku a zranili 9 civilistov. Ruské jednotky podľa Luhanskej vojenskej správy podnikli v sobotu 11 útokov na Severodoneck. Video, ktoré zdieľal veliteľ vojenskej správy oblasti Luhansk Serhii Haidai, zachytáva poškodený vchod a fasádu budovy nemocnice a jej rozbité okná.

15:10 Rusko vo vojne nedosiahlo svoje strategické ciele a konflikt nepokračuje podľa plánov Moskvy. Ruská armáda nedobyla Kyjev ani Charkov, vyhlásil dnes po rokovaní ministrov zahraničia členských krajín NATO generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Povedal tiež, že vstup Fínska a Švédska do NATO by považoval za historický moment a dôkaz, že agresia sa nevypláca.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (8)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

14:30 Ruské sily robia na východe taktické chyby. Neúspešný pokus ruských jednotiek postaviť pontónový most cez rieku Siversky Donets 11. mája „ukázal ohromujúci nedostatok taktického zmyslu,“ uviedol Inštitút pre štúdium vojny. Informoval o tom The Kyiv Independent.

13:33  Jedinečné zábery z prvej línie.

13:00 Finsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v nedeľu oznámili, že ich krajina podá v nasledujúcich dňoch prihlášku do NATO. Urobili tak na spoločnej tlačovej konferencii v Helsinkách, informuje na základe správy webovej stránky fínskej verejnoprávnej televízie YLE.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

12:40 Rusko ostreľovalo Dnepropetrovskú oblasť raketometmi. Rusko použilo niekoľko raketometov BM-27 Uragan na ostreľovanie dediny Shyroke v regióne Krivý Roh, uviedol guvernér Valentyn Reznychenko.

12:21 Až 73 Poliakov podporuje sankcie na dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia v reakcii na vojenskú agresiu voči Ukrajine, vyplýva z výsledkov prieskumu zrealizovaného pre poľský denník Rzeczpospolita. Informovala o tom agentúra PAP. Podľa prieskumu sa proti sankciám vyslovilo len 11,7 percenta respondentov, kým 15,3 percenta nevyjadrilo v tejto otázke svoj názor. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 800 dospelých respondentov v čase od 10. do 11. mája.

12:01 Objekt vojenskej infraštruktúry v Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny bol v nedeľu ráno terčom raketového útoku ruskej armády. Podľa agentúry Reuters to na svojom konte v aplikácii Telegram uviedol jej gubernátor Maksym Kozyckyj. "Štyri nepriateľské rakety zasiahli objekt vojenskej infraštruktúry v okrese Javoriv neďaleko hraníc s Poľskom. Objekt je úplne zničený. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete. Lekársku pomoc nikto nevyhľadal," napísal Kozyckyj.

11:43 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 15. máju, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

11:25 Rusko zhodilo fosforov bomby na oceliarne Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol po tom, čo Ukrajina v sobotu večer zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa v nedeľu odvolala na ukrajinské zdroje. 

"Na zem prišlo peklo. Do Azovstaľu," napísal na platforme Telegram poradca starostu Mariupola Petro Andriuščenko. Zdieľal tiež video, na ktorom bol spomínaný útok zachytený. Na zázname, ktorý podľa AFP nebolo možné nezávisle overiť, bolo vidieť aj delostreleckú paľbu. Fosforové bomby sú zápalnou muníciou, ktorá sa pri kontakte s kyslíkom vznieti a spôsobí ničivé škody. Ich použitie v obývaných oblastiach je na základe medzinárodného práva zakázané.

10:57 Rusko svojou agresivitou ohrozuje slobodu krajín Severoatlantickej aliancie, preto je potrebné NATO posilniť politicky aj vojensky. Dnes to na úvod neformálneho zasadnutia ministrov zahraničia štátov NATO vyhlásila šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

Annalena Baerbocková v Kyjeve
Zobraziť galériu (8)
Annalena Baerbocková v Kyjeve  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/Pool via AP)

"Naša bezpečnosť, sloboda a demokracia sú ohrozené, spoločne sa ale ubránime," povedala Baerbocková. Ministerka odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú označila za agresívne porušenie medzinárodného práva. "NATO je nevyhnutné posilniť nielen politicky, ale aj vojensky," dodala.

10:36 Kolóna stoviek osobných áut a dodávok, v ktorej sa nachádzali utečenci zo zničeného ukrajinského mesta Mariupol, v noci na nedeľu bezpečne dorazila do Záporožia. Informovala o tom agentúra Reuters. Civilisti opustili Mariupol na vlastnú päsť a vydali sa do Berďanska, ležiaceho asi 80 kilometrov na západ. Odtiaľ boli prevezení do 200 kilometrov vzdialeného v Záporožia, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej armády.

10:01 Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu pravdepodobne prišlo o "jednu tretinu" svojich pozemných jednotiek, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany. Informovala o tom stanica Sky News. Ministerstvo vo svojej najnovšej správe k vývoji na Ukrajine tiež dodalo, že ruská ofenzíva vo východoukrajinskom priemyselnom regióne Donbas "stratila dynamiku a výrazne zaostáva za plánom".

09:34 Guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdil, že dedinu Sereda v regióne Šebekino ostreľovali z územia Ukrajiny, pričom uviedol, že jeden civilista bol zranený. Informuje o tom portál the Kyiv Independent.

09:09 Peter Andriuschenko, poradca starostu Mariupol, zverejnil video, ktoré zrejme ukazuje použitie fosforových bômb v Azovstal. Informuje o tom portál Nexta.

08:41 Podľa britského vojenského spravodajstva je nepravdepodobné, že by Rusko v najbližších 30 dňoch výrazne urýchlilo svoj postup na Ukrajine. Uviedlo to dnes ráno britské ministerstvo obrany vo svojom každodennom hodnotení vývoja vojny. "Za súčasných podmienok nie je pravdepodobné, že by Rusko dramaticky urýchlilo svoj postup počas nasledujúcich 30 dní," konštatujú britskí vojenskí spravodajcovia. Ruská ofenzíva na Donbase podľa nich stratila na sile a výrazne sa oneskoruje za plánom.

08:18 Od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 227 detí a viac ako 420 detí bolo zranených, uvádza Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny. Informuje o tom portál Nexta.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaMariupolVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu