Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pobaltské štáty podporili rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do NATO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VILNIUS - Ministri zahraničných vecí Litvy, Lotyšska a Estónska podporujú "historické" rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO). V pondelok to uviedli v spoločnom vyhlásení. Informuje o tom stanica CNN.

Vo vyhlásení sa píše, že pobaltské štáty "urobia všetko, čo bude v ich silách, aby obom krajinám pomohli". "Sme presvedčení, že Fínsko a Švédsko prispejú k jednote, solidarite, súdržnosti a sile Aliancie v čase, keď čelíme čoraz zložitejšej bezpečnostnej situácii," uviedli ministri. Dodali, že členstvo Švédska a Fínska posilní bezpečnosť v regióne a otvorí nové perspektívy spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti.

Pobaltské krajiny zároveň prisľúbili urýchlenú ratifikáciu protokolov o vstupe Fínska a Švédska do NATO hneď po ich podpísaní. Švédska premiérka Magdalena Anderssonová v pondelok oznámila, že Švédsko oficiálne požiada o vstup do NATO. Podobné vyhlásenie urobili v nedeľu za svoju krajinu fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová.

Švédska politička Magdalena Anderssonová
Zobraziť galériu (2)
Švédska politička Magdalena Anderssonová  (Zdroj: SITA/Pontus Lundahl/TT via AP)

Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do NATO uviedol, samotné členstvo týchto krajín v Aliancii nepredstavuje pre Rusko hrozbu, avšak varoval pred budovaním základní NATO alebo rozmiestňovaním vojenskej techniky.

Reagovali aj Rakúšania

Rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová v utorok obhajovala neutrálny štatút svojej krajiny. "Pripojenie sa k akejkoľvek aliancii je rozhodnutie každého jedného štátu," povedala. Informovala o tom agentúra APA.

Fínsko a Švédsko v predchádzajúcich dňoch oznámili, že oficiálne požiadajú o vstup do NATO. Situácia je pre Rakúsko podľa ministerky z pohľadu ústavnosti jasná a neutralita je "v srdci Rakúšanov". Rakúsky parlament sa podľa jej slov v súčasnosti venuje aj bezpečnostnej doktríne krajiny. "Je o tom potrebné hovoriť a rokovať, čo sa deje práve teraz," povedala.

Viac o téme: VstupNATOŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu