Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Británia poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc za 1,3 miliardy libier: Zapojí sa aj Nemecko

Britský premiér Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/Adrian Dennis/Pool via AP)

LONDÝN - Británia v sobotu sľúbila ďalšiu vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine za 1,3 miliardy libier (1,52 miliardy eur). Informovali o tom tlačová agentúra Reuters a portál britského denníka The Guardian.

Táto správa prišla deň pred plánovaným videohovorom lídrov skupiny krajín G7 s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a v čase, keď sa Rusko pripravuje na oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom v pondelok 9. mája. Vtedy sa má v Moskve na Červenom námestí konať vojenská prehliadka. Lídri G7 (skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta) - Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a Spojených štátov - budú mať virtuálne stretnutie so Zelenským v nedeľu, keď si Európa pripomína koniec druhej svetovej vojny, teda deň pred týmto sviatkom v Rusku. 

Nové britské financie sú takmer dvojnásobkom predchádzajúcich súm, ktoré sa Británia zaviazala poslať Ukrajine, keďže tá sa snaží zabrzdiť postup ruskej armády a vytlačiť ju zo svojho územia. Britský premiér Boris Johnson je jedným z najsilnejších podporovateľov Ukrajiny v jej boji proti ruským inváznym silám. Vláda premiéra Johnsona od začiatku invázie Ruska na Ukrajine koncom februára už poslala Kyjevu protitankové strely, systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane. Vláda tiež uviedla, že toto je najvyššia miera výdavkov na konflikt od vojen v Iraku a Afganistane, hoci podrobnosti svojich výpočtov neposkytla.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (3)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Johnsonov úrad oznámil, že premiér sa plánuje tento mesiac stretnúť s výkonnými riaditeľmi popredných zbrojárskych spoločností a diskutovať s nimi o zvýšenej výrobe zbraní, lebo si to vyžaduje vojna na Ukrajine. Johnson, ktorý minulý týždeň navštívil Ukrajinu a stal sa aj prvým západným lídrom, ktorý mal od začiatku invázie prejav pred ukrajinským parlamentom, vo vyhlásení napísal: "Putinov brutálny útok nespôsobuje len nevýslovnú skazu na Ukrajine - ohrozuje aj mier a bezpečnosť v celej Európe."

Nemecké ministerstvo pre rozvoj oznámilo ďalšie milióny na pomoc Ukrajine

Nemecké ministerstvo pre rozvoj oznámilo ďalších 63 miliónov eur ako pomoc pre Ukrajinu, zničenú inváziou Ruska. "Pre mňa je dôležité, aby Nemecko pomáhalo Ukrajine nielen vojensky, ale aj tak, aby bol život ľudí na Ukrajine znesiteľnejší," povedala ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová novinám Bild am Sonntag, z ktorých citovala tlačová agentúra DPA.

Angela Merkelová, Svenja Schulzeová, Mateusz Morawiecki, Michal Kurtyka
Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová, Svenja Schulzeová, Mateusz Morawiecki, Michal Kurtyka  (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

"Z tohto dôvodu sme v rámci programu okamžitej pomoci zvýšili sumu pre Ukrajinu zo 122 miliónov eur na 185 miliónov eur. Budú použité na obnovu dodávok pitnej vody a na obnovu zničených bytov, škôl a materských škôl," vysvetlila Schulzeová. Dodala: "Ďalšie ministerstvá dávajú ešte viac peňazí a my tiež dáme viac. Tam, kde bomby prestanú padať, Nemecko bude pomáhať pri obnove miliardami. Moje ministerstvo sa už na to pripravuje."

Viac o téme: PomocNemeckoBritániaUkrajinaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu