Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na darcovskej konferencii pre Ukrajinu sa vyzbieralo 6,5 miliardy dolárov: Slovensko prispelo tiež

Darcovská konferencia pre Ukrajinu Zobraziť galériu (2)
Darcovská konferencia pre Ukrajinu (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

VARŠAVA - Na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorú organizujú spoločne Poľsko a Švédsko, sa vo štvrtok vyzbieralo 6,5 miliardy amerických dolárov. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informujú agentúry AP a AFP.

Podľa Morawieckeho, ktorého citovala poľská agentúra PAP, Ukrajina potrebuje každý deň 12 ton humanitárnej pomoci, pričom jej potreby zahraničie v súčasnosti napĺňa iba do jednej štvrtiny. "Potrebujeme viac prostriedkov na potraviny a hygienické pomôcky," zdôraznil Morawiecki.

Darcovská konferencia pre Ukrajinu
Zobraziť galériu (2)
Darcovská konferencia pre Ukrajinu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

Krajiny ako Fínsko, ČR, Chorvátsko a ďalšie prisľúbili dary v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Celkovo 200 miliónov dolárov hodlá dať na pomoc vysídlencom na Ukrajine aj Európska komisia, uvádza agentúra Reuters.

Na konferenciu pricestovali desiatky politikov

Na medzinárodnú darcovskú konferenciu na Národnom štadióne vo Varšave pricestovali desiatky politikov, ale aj zástupcov firiem a finančných inštitúcií z celého sveta. Vystúpil na nej aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý situáciu na Ukrajine označil za "nie krízu, ale brutálnu vojnu". "Demokratický svet chápe, ako je dôležité, aby ste dostali všetko, čo (v boji proti Rusku) potrebujete," dodal Heger. Podľa predsedu slovenskej vlády sa na Ukrajine píše história. Konferencia má byť začiatkom série akcií zameraných na pomoc vojnou zmietanej Ukrajine v najbližších mesiacoch.

Slovensko prispelo tiež

Slovensko na darcovskej konferencii pre Ukrajinu vo Varšave prispelo sumou 540.000 eur. Na štvrtkovom podujatí, ktoré spoločne organizovali Poľsko a Švédsko, sa za SR zúčastnil premiér Eduard Heger. Informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Finančnú pomoc zo Slovenska budú môcť na humanitárne účely na Ukrajine využiť vybrané agentúry OSN.

Von der Leyenová prisľúbila 200 milónov eur pre Ukrajinu

Európska komisia (EK) v štvrtok oznámila nový balík pomoci vo výške 200 miliónov eur na podporu vysídlených ľudí na Ukrajine v rámci medzinárodnej darcovskej konferencie pre Ukrajinu, ktorú organizujú spoločne Poľsko a Švédsko. 

Maďarsko ponúkne pomoc Ukrajine v hodnote 37 miliónov eur

Maďarsko ponúkne Ukrajine pomoc v celkovej hodnote 37 miliónov eur, vyhlásil vo štvrtok na darcovskej konferencii pre Ukrajinu vo Varšave maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Informuje o tom agentúra MTI. "Maďarsko nechce vojnu na Ukrajine, práve naopak, jeho záujmom je, aby sa do regiónu čo najskôr vrátil mier. Maďarsko stojí na strane Ukrajiny a podporuje jej suverenitu," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie. "Odsudzujeme vojenskú agresiu zo strany Ruska, ako aj vážne porušovanie ľudských práv. Ďalej trváme na tom, aby boli spáchané vojnové zločiny okamžite vyšetrené," cituje MTI Szijjártóa.

O solidarite Maďarska voči Ukrajine svedčí podľa jeho slov skutočnosť, že doposiaľ prijalo 670.000 utečencov a ponúka prácu každému z nich, kto by chcel dlhodobo zostať v Maďarsku. Deťom z Ukrajiny poskytuje vzdelávanie.

Szijjártó spresnil, že uvedená pomoc Ukrajine pozostáva z pomoci pri obnove školy a nemocnice v oblasti Kyjeva, prípadne v inom regióne podľa ukrajinskej požiadavky, ďalej z vybudovania mobilných obydlí pre vnútorne vysídlené osoby na západe Ukrajiny, ako aj z poskytnutia štipendií tisíc ukrajinským študentom, aby mohli pokračovať v Maďarsku v univerzitnom štúdiu.

"Budeme pokračovať v zdravotnej starostlivosti o neobmedzený počet zranených ukrajinských vojakov v maďarských nemocniciach a v špeciálnych nemocniciach ošetríme 130 ukrajinských detí," uzavrel maďarský minister zahraničných vecí.

Viac o téme: PomocZbierkaUkrajinaVaršavaDarcovská konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu