Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americký minister zahraničných vecí Blinken má KORONAVÍRUS

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bol v stredu pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Oznámil to v stredu večer rezort diplomacie USA, z vyhlásenia ktorého citovala agentúra AFP.

Blinken je proti covidu plne zaočkovaný a dostal už aj posilňujúcu tretiu dávku vakcíny. Podľa rezortu diplomacie má len mierne príznaky ochorenia, pričom pracovať bude teraz z izolácie.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price uviedol, že Blinken vo štvrtok pre chorobu neprednesie svoj dlho očakávaný prejav týkajúci sa politiky Číny. Ministerstvo zahraničných vecí USA aj Biely dom informovali, že Blinken sa s prezidentom USA Joeom Bidenom osobne nestretol už niekoľko dní a nie je tak považovaný za prezidentov blízky kontakt.

Americký minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

Šéf americkej diplomacie sa ale v stredu stretol na pôde ministerstva zahraničných vecí USA so svojou švédskou rezortnou kolegyňou Ann Lindeovou. Blinken mal pritom ešte v utorok negatívny výsledok testu, práve po stretnutí s Lindeovou sa mu však objavili príznaky covidu a nechal sa otestovať znovu, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. Price dodal, že všetky ministrove blízke kontakty boli s jeho stavom oboznámené.

Agentúra AFP pripomína, že Blinken sa v utorok stretol aj s mexickým ministrom zahraničných vecí Marcelom Ebrardom. Blinken sa v sobotu vo Washingtone zúčastnil na slávnostnej výročnej večeri Združenia spravodajcov Bieleho domu (WHCA). Komik Trevor Noah, ktorý galavečer moderoval, podujatie žartovne označil za akciu vhodnú na rýchle rozšírenie vírusu.

Viac o téme: MinisterUSAKoronavírusAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu