Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Manželia u seba ubytovali ukrajinskú rodinu: Teraz hromžia, dvojnásobné účty za domácnosť, vláda zlyhala!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STOCKPORT - Britka, ktorá poskytla pre brata a jeho rodinu z Ukrajiny bývanie v rámci podporného vládneho programu "Homes for Ukraine", tvrdí, že má problém s platením všetkých účtov. Hovorí, že v schéme pomoci pre Ukrajinu sa nachádza až priveľa dier. Problémy s financiami hlásia viacerí hostitelia, ktorí Ukrajincov prichyľujú pod vlastnými strechami.

Julie Crowtherová a jej brat Mark Burgess sú občanmi Veľkej Británie. Mark je ženatý s Victoriou, ktorá pochádza z Ukrajiny a má aj ukrajinské občianstvo. Majú spolu dve dcéry - sedemročnú Emmu a trojročnú Lily. Po vypuknutí vojny utiekli zo svojho domu v Kyjeve k Markovej sestre v britskom Stockporte, píše britský The Guardian. 

Julie trpí viacerými zdravotnými problémami vrátane fibromyalgie či poškodeného nervu v spodnej časti chrbtice. Nemôže kvôli tomu ani pracovať. Jej manžel je vodičom autobusu. "Účty za domácnosť sa od príchodu Marka s rodinou viac ako zdvojnásobili, ale na rozdiel od hostiteľov, ktorí sú zaevidovaní v systéme pomoci, hostitelia rodinnej schémy nemajú nárok na podporu 350 libier (413 EUR) mesačne. Sme rodina s nízkymi príjmami a naše súčasné výdavky sú extrémne vysoké," vysvetľuje Crowtherová. Jej manžel robí nadčasy, len aby mali čo do úst. Čoskoro však bude musieť ísť na operáciu a nejaký čas nebude môcť pracovať. 

Rodinný systém je podľa Julie diskriminačný, pretože ako hostitelia rodinných príslušníkov nemôžu získať finančnú podporu od štátu na pokrytie nákladov. Spolu s právnikmi teraz preto skúma možnosť právneho napadnutia diskriminácie, ktorú podľa nej zažívajú všetci v rámci ukrajinského rodinného systému.

Ďalšie problémy v dvoch vládnych systémoch podpory pre ukrajinských utečencov sa týkajú nedostatočného dohľadu a kontrol vykonávaných pred nasťahovaním Ukrajincov k hostiteľom. Zistilo sa totiž, že nemenovaná 21-ročná Ukrajinka pracovala ako prostitútka a ukrajinský kupliar ju kontroloval a vykorisťoval. Polícia sa o prípade dozvedela a mladá žena sa odsťahovala.

Manželia u seba ubytovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Objavil sa aj prípad, kedy sa ďalšia mladá Ukrajinka chcela nasťahovať k britským hostiteľom. Zistilo sa ale, že trpí psychickými problémami, ktoré sa počas kontroly pred ubytovaním neodhalili. Britskí lekári po vyšetrení pacientky usúdili, že nebude môcť pre jej zdravotné problémy využívať britský vládny program na ubytovanie. The Guardian odhalil aj prípad ukrajinskej ženy, ktorá zostala bez domova len niekoľko dní po tom, čo od nej hostiteľ v Brightone požadoval peniaze na zaplatenie účtov.

Apel na britskú vládu

Tim Naor Hilton, výkonný riaditeľ organizácie Refugee Action na pomoc utečencom, povedal: "Ministri musia urýchlene konať, aby sa zabezpečilo riadne financovanie a vykonávanie kontrol nehnuteľností, v ktorých sa zdržiavajú utečenci." Hovorca agentúry OSN pre utečencov uviedol, že niektoré miestne úrady už hlásia, že sú preťažené.

Manželia u seba ubytovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Britská vláda reagovala, že jej vládny program je jedným z najrýchlejších a najväčších vízových programov v histórii Spojeného kráľovstva. "Vláda zmierňuje finančnú záťaž pre domácnosti, ktoré sú hostiteľmi svojich príbuzných z Ukrajiny. V ktoromkoľvek ukrajinskom programe poskytuje od prvého dňa plný prístup k práci, štúdiu či univerzálnym úverovým platbám."

Viac o téme: UtečenciVládny programVeľká BritániaPomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu