Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dôchodca chcel zadarmo ubytovať Ukrajincov: Takúto reakciu od vlády nečakal, je to podvod!

Utečenci z Ukrajiny Zobraziť galériu (2)
Utečenci z Ukrajiny (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

STALYBRIDGE - Realitný agent na dôchodku z Veľkej Británie kritizoval vládny plán pre utečencov z Ukrajiny. Podľa neho ide o "úplný podvod". Jeho reakcia prišla po tom, ako vláda odignorovala jeho ponuku ubytovať tridsať Ukrajincov, ktorým ponúkol bezplatný prenájom. Kde sa pochybilo?

Steve Gooderson (64) nahlas skritizoval britský vládny plán na ubytovanie ukrajinských utečencov. Označil ho za podvod a pretvárku. Viac ako dvadsať dní musel čakať na odpoveď, či mu vláda schváli ubytovanie pre tridsiatich utečencov z Ukrajiny, píše Daily Mail. Dôchodcovi sa pritom podarilo vyzbierať 40-tisíc libier (47 600 eur), aby pokryl nájom na celý rok dopredu. Dokonca presvedčil ďalšieho prenajímateľa, aby poskytol jeden zo svojich domov taktiež s bezplatným nájmom.

Gooderson informoval vládu o svojom zámere pred dvoma týždňami. Nasledovalo vypĺňanie mnohých úradných dokumentov, no potom sa mu už nikto neozval. Prenajímateľ tvrdí, že v niektorých prípadoch sa vyskytne aj trojtýždňové oneskorenie, kým vláda vôbec zváži ponuky pomoci v rámci schémy "Homes for Ukraine". "Máme pripravené peniaze, domy, jedlo, oblečenie aj tlmočníkov. Všetko je zariadené a z daní na to nejde ani cent. Vláda má už túto ponuku na stole, no nič sa nedeje. Je to pre nás frustrujúce, pretože krajina stále opakuje, ako chce pomôcť utečencom z Ukrajiny. Myslím si, že celý tento vládny plán je jeden veľký podvod. Zatiaľ čo sa o tejto záležitosti diskutuje medzi výbormi, na Ukrajine pribúdajú vrecia s telami," hovorí sklamane Steve.

Zatiaľ len jednotlivci

Britská vláda reaguje na podobné prípady nasledovne: "Vďaka štedrosti verejnosti pri ponúkaní svojich domov bolo doteraz udelených viac ako 39 300 víz, pričom 6 600 Ukrajincov bezpečne pricestovalo do Spojeného kráľovstva v rámci programu Homes for Ukraine. V súčasnosti je schéma otvorená pre jednotlivcov, ale plánujeme ju rozšíriť aj na organizácie a komunitné skupiny, ktoré budú môcť zabezpečiť bývanie pre väčší počet utečencov."

Dôchodca chcel zadarmo ubytovať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V Británii sa už zaregistrovalo viac ako 150 000 ľudí, ktorí sú ochotní poskytnúť bývanie. Čísla ukázali, že ukrajinským utečencom bolo vydaných už vyše 72 000 britských víz. Do krajiny však pricestovala zhruba tretina z nich. V rámci programu Homes for Ukraine požiadalo o víza doteraz 66 000 utečencov z Ukrajiny. Aktivisti označili tieto čísla za žalostné a naliehajú na vládu, aby obmedzila byrokraciu pre utečencov, ktorí hľadajú útočisko v Británii.

Viac o téme: UbytovanieUtečenciVládny programVeľká BritániaVojna na UkrajineHomes for Ukraine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu