Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Rázna reakcia na inváziu: V Kyjeve rozoberajú pamätník symbolizujúci priateľstvo s Ruskom

Socha symbolizovala historické vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou Zobraziť galériu (2)
Socha symbolizovala historické vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - V centre Kyjeva sa v utorok začalo odstraňovanie sovietskeho pamätníka, ktorý oslavoval priateľstvo medzi Ukrajinou a Ruskom. Pre rozobratie umeleckého diela sa miestne úrady rozhodli po tom, čo Rusko rozpútalo vo februári na Ukrajine vojnu.

Osem metrov vysoká bronzová socha z roku 1981 znázorňuje dvoch sovietskych robotníkov, ktorí spoločne nad hlavou držia symbol Sovietskeho zväzu. Jeden z nich je v rozopnutom plášti a odhaľuje až neprirodzene svalnatú postavu. Na záberoch z miesta je vidieť, ako stroj najprv odstránil tomuto robotníkovi hlavu, zatiaľ čo zvyšok súsošia zostal stáť.

Pamätník stál štyri desaťročia na kopci nad Kyjevom pod takzvaným Oblúkom priateľstva národov, ktorý má symbolizovať spoluprácu Ruska a Ukrajiny a bratstvo oboch národov. Starosta Kyjeva a bývalý šampión v boxe Vitalij Kličko oznámil, že vedenie metropoly chystá premenovanie oblúka a jeho natretie vo farbách ukrajinskej vlajky.

VIDEO Rázna reakcia na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Okrem toho má byť neskôr rozobrané aj žulové súsošie, ktoré stojí vedľa dvojice robotníkov. Kličko stanici BBC povedal, že Rusko svojimi činmi vzťah s Ukrajinou zničilo a že súsošie už nemá v meste miesto.

Viac o téme: SochaOdstránenieKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu