Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nehorázne vyhrážky Ruska: Naša armáda je v pohotovosti, budeme útočiť na západných politikov!

Sergej Šojgu Zobraziť galériu (4)
Sergej Šojgu (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruská vláda stále eskaluje vojnu a teraz sa dokonca vyhráža útokom na západných politikov na Ukrajine. Vo vyhlásení ministra obrany Sergeja Šojgu (66) sa uvádza: "Ruská armáda je v 24-hodinovej pohotovosti, aby mohla začať odvetné útoky na centrá s rozhodovacími právomocami v Kyjeve s použitím ďalekonosných a vysoko presných zbraní."

Potom prišla jednoznačná hrozba: "S takýmito opatreniami by pre Rusko nemusel byť problém, keby v týchto rozhodovacích centrách boli prítomní predstavitelia niektorých západných krajín," píše bild.de.

V uplynulých týždňoch odcestovalo do Kyjeva niekoľko vysokých európskych a amerických predstaviteľov vrátane slovenského premiéra Eduarda Hegera, šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej (63), amerického ministra obrany Lloyda Austina (68) či amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena (60). Britský premiér Boris Johnson (57) bol jedným z prvých západných šéfov vlád, ktorí navštívili ukrajinskú metropolu.

Nehorázne vyhrážky Ruska: Naša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Adam Schreck)

Britskí politici: Útoky v Rusku sú legitímne

Spúšťačom radikálnej hrozby Putinovho režimu boli vyhlásenia britského ministra obrany Jamesa Heappeyho. Útoky Ukrajiny na zásobovacie vedenia v Rusku označil za legitímne. Ak boli použité zbrane dodané z Veľkej Británie, "nebol to nevyhnutne problém", povedal Heappey. Túto formuláciu vo svojej hrozbe prevzalo aj kremeľské ministerstvo.

Koniec koncov, existuje veľa štátov, ktoré podľa Heappeyho používajú dovážané zbrane. Nie je však zodpovedná krajina, v ktorej boli vyrobené, ale krajina, v ktorej boli použité. Ak Británia priamo podporí vedenie v Kyjeve, aby prijalo takéto opatrenie a opatrenie bude implementované, bude to okamžite viesť k primeranej reakcii, uviedlo ruské ministerstvo.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (4)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Už niekoľko hodín predtým ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Západ z podnecovania jadrovej vojny. S dodávkami zbraní na Ukrajinu vedie NATO zástupnú vojnu proti Rusku, uviedol. "Riziká sú teraz značné. To nesmieme podceniť," odpovedal politik na otázku, či už nemožno vylúčiť jadrovú vojnu. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil Lavrovov rozhovor na Twitteri ako prejav slabosti. "Rusko stráca svoju poslednú nádej odradiť svet od podpory Ukrajiny. To len znamená, že Moskva prehrá."

Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (4)
Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

Z ruského pohľadu vojna zatiaľ postupuje mimoriadne pomaly. Putinove vojská v okolí Kyjeva utrpeli najvýraznejšiu porážku. Ruských vojakov zatlačil ukrajinský odpor. V Donbase na východe Ukrajiny momentálne prebieha druhá veľká vlna útokov.

Viac o téme: RuskoUkrajinaSergej LavrovSergej ŠojguJadrová vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu