Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Na východe krajiny zúria ťažké boje: Ukrajinské jednotky opätovne ovládli viaceré dediny

Zničený ruský tank Zobraziť galériu (2)
Zničený ruský tank (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinské jednotky po "ťažkých bojoch" opätovne ovládli tri dediny v blízkosti ruských hraníc, uviedol v sobotu gubernátor Charkovskej oblasti Oleg Sinegubov. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

"Naše jednotky vyhnali ruských vojakov z obcí Bezruki, Slatine a Prudjanka," spresnil a dodal, že ukrajinské sily "zaistili svoje pozície". Dediny ležia severne od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov a blízko územia Ruska. Sinegubov tiež uviedol, že ruské jednotky v oblasti útočili na obytnú infraštruktúru, pričom zahynuli najmenej dvaja ľudia.

VIDEO Ukrajinské drony zneškodňujú ruskú techniku

Ukrajinské drony zneškodňujú ruskú techniku (Zdroj: mil.ua)

Gubernátor Charkovskej oblasti tiež oznámil, že sa s miestnymi náboženskými predstaviteľmi v sobotu dohodol o zrušení nočných bohoslužieb v chrámoch v predvečer pravoslávnej Veľkej noci, ktorú oslavujú v Rusku i na Ukrajine, "Nemôžeme si dovoliť davy, bezpečnosť je na prvom mieste," povedal.  

Neustále ostreľovanie 

Gubernátor susednej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v sobotu vo videu zverejnenom na platforme Telegram uviedol, že aj na tomto území prebiehali ťažké boje. "Je tu neustále ostreľovanie," spresnil s tým, že ruské jednotky "pokračujú v útočení" na mestá Rubižne a Severodoneck, cituje AFP.

Na východe krajiny zúria
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Hajdaj zároveň vyzval ľudí, ktorí majú šancu na evakuáciu, aby tak urobili. Ako dodal, miestnym obyvateľom pri opustení územia pomáhajú dobrovoľníci. Ruské jednotky podľa neho "nemali výraznejší úspech". "Budeme ich prenasledovať, vytlačíme ich z našej krajiny, pretože je naša," dodal. Aj ukrajinský prezidentský poradca Oleksij Arestovyč v sobotu uviedol, že ruské jednotky vo svojej východnej ofenzíve nedosahujú výraznejší postup, pripomína AFP.

Arestovyč na brífingu sprestnil, že ruské sily sa usilujú "vyvinúť ofenzívu na mesto Huljajpole" na severe Doneckej oblasti. "Nedarí sa im to už šesť dní," podotkol. Ruské jednotky podľa neho "sústredia úsilie na oblasť medzi mestami Kramatorsk a Sloviansk" a východe Doneckej oblasti.

Viac o téme: BojeRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu