Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina ruský návrh dohody na ukončenie vojny nedostala: Kremeľ má otázky

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Moskva čaká na odpoveď Kyjeva k písomnému návrhu dohody na ukončenie vojny na Ukrajine a pýta sa, prečo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že o dokumente nevie. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra Reuters.

"Opakujem to, čo som povedal včera – našim oponentom, teda ukrajinskej vyjednávacej delegácii, sme odovzdali najnovšiu verziu našich formulácií," povedal Peskov. Zelenského stredajšie vyhlásenie, že o žiadnom takomto dokumente nevie, vyvoláva podľa Peskova otázky, prečo ukrajinského prezidenta nikto neinformuje o požiadavkách Moskvy. V reakcii na stredajšie oznámenie Kremľa o zaslaní písomného návrhu dohody s podmienkami na ukončenie vojny do Kyjeva Zelenskyj v ten istý deň vyhlásil, že Ukrajina takýto dokument nedostala.      

Kyjev sa odmieta vzdať častí svojho územia

Delegácie Ruska a Ukrajiny sa naposledy fyzicky stretli 29. marca na mierových rokovaniach v Istanbule. Požiadavky Kremľa doposiaľ zahŕňali neutralitu Ukrajiny, nezávislosť dvoch samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky – a uznanie Krymu ako súčasti Ruskej federácie. Kyjev však odmieta vzdať sa častí svojho územia.

Viac o téme: VojnaDohodaUkončenieRuskoUkrajinaDmitrij PeskovVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu