Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty deviaty (23. apríl 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/Aly Song/Pool Photo via AP)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že spojenci konečne dodávajú Ukrajine zbrane, ktoré žiadala. Správu sme prevzali od agentúry Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

  • Ruské sily ostreľovali nemocnicu v Doneckej oblasti
  • Moskva priznala po potopení krížnika jednu obeť a 27 nezvestných
  • Generálny tajomník OSN Antonio Guterres navštívi Moskvu
  • Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom na ukončenie konfliktu sa zastavili

Naživo z Ukrajiny  


 VIDEO Ukrajinské drony zneškodňujú ruskú techniku

Ukrajinské drony zneškodňujú ruskú techniku (Zdroj: mil.ua)

ONLINE

21:40 Volodymyr Zelenskyj dnes na tlačovej konferencii potvrdil príchod oligarchu Romana Abramoviča do Kyjeva, ako aj skutočnosť, že je členom ruskej vyjednávacej skupiny. Podrobnosti o tom, s kým Abramovič hovoril v hlavnom meste Ukrajiny, Zelenskyj neprezradil.

21:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásil, že všetky územia dobyté ruskými silami si Ukrajina vezme naspäť. Takto Zelenskyj odpovedal na otázku, ako hodnotí plány Moskvy obsadiť región Donbas na východe Ukrajiny, píše portál britskej stanice Sky News. "Všetko, kam (Rusi) postúpia, si vezmeme späť, všetko," dodal. "Toto nie je otázka 20 či 30 rokov - to je otázka toho, či máme zbrane. Vezmeme si naspäť všetko na jeden záťah, všetky tie okupované územia," vyhlásil.

20:00 Zelenskyj nazýva ruskú armádu „smradľavými bastardmi“ po nálete, pri ktorom zahynulo 3-mesačné dieťa v Odese. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa nezdržal počas svojej tlačovej konferencie, ktorá sa konala niekoľko hodín po tom, čo ruské rakety zabili v Odese osem a zranili 18 ľudí.

19:30 Americký minister zahraničia Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin navštívia Ukrajinu 24. apríla, prezident Volodymyr Zelenskyj práve oznámil.

19:00 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu zdieľalo fotografie dvoch detských herečiek, ktoré boli podľa jeho informácií zabité v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny. Ministerstvo o tom informovalo na svojom účte na Twitteri, správu priniesol aj portál britskej stanice Sky News.

Jelyzaveta a Sonia hrali postavu Lucy v inscenácii Kroniky Narnie: Lev, šatník a čarodejnica v Mariupolskom divadle. Divadlo využívali civilisti ako útočisko pred útokmi ruských inváznych síl, ale nakoniec sa stalo terčom ruského bombardovania.

18:45 EÚ rokuje o šiestom balíku sankcií voči Rusku, ktorý bude s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňať ruský energetický trh. Uviedli to eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis a litovský minister financií Gintare Skaiste.

18:30 Turecko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské vojenské a civilné lietadlá letiace do Sýrie. Oznámil to turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu.

18:15 Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny - dvaja generáli boli zabití v dôsledku útoku na predsunuté veliteľské stanovište ruskej armády v Chersonskej oblasti.

18:00 Pokus ukrajinských úradov o evakuáciu civilistov zo zničeného mesta Mariupol, kde je stále uviaznutých mnoho obyvateľov, bol v sobotu "prekazený" ruskými silami. Informoval o tom predstaviteľ mesta Petro Andruščenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Evakuácia bola prekazená," napísal Andruščenko na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že na evakuačnom zbernom mieste oznámenom Kyjevom sa zhromaždilo približne 200 obyvateľov Mariupola, ale ruské sily ich "rozohnali".

17:30 Video z Odesy.

17:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba reagoval na dnešný útok v Odese.

16:40 Ruský nálet zabil v Odese 5 ľudí vrátane trojmesačného dieťaťa. Raketový útok z 23. apríla tiež zranil 18 ľudí, ale počet obetí sa pravdepodobne zvýši, povedal Andriy Yermak, šéf prezidentského štábu. 

"Päť Ukrajincov zahynulo a 18 utrpelo zranenia. A to sú len tí, ktorých sme dokázali nájsť. Je pravdepodobné, že počet mŕtvych bude vysoký," napísal na sociálnej sieti Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a dodal: "Medzi zabitými je trojmesačné bábätko."

16:00 Ukrajinské médiá uvádzajú, že v dôsledku raketového útoku na Odesu zahynuli najmenej 3 ľudia.

15:45 Od 24. februára utiekli z Ukrajiny do Poľska takmer 3 milióny ľudí. Podľa UNHCR štyri milióny Ukrajincov utiekli do zahraničia. Podľa údajov poľskej pohraničnej stráže však počet utečencov klesá.

15:30 Ukrajinské prístavné mesto Odesa, ktoré leží pri Čiernom mori, sa stalo terčom ruských striel Kaliber s plochou dráhou letu. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla ukrajinská agentúra Unian. Vojenského veliteľstva Juh podľa agentúry potvrdilo, že mestská infraštruktúra bola zasiahnutá, a varovalo, že nebezpečenstvo trvá.

15:00 Ukrajinské jednotky po "ťažkých bojoch" opätovne ovládli tri dediny v blízkosti ruských hraníc, uviedol v sobotu gubernátor Charkovskej oblasti Oleg Sinegubov. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

14:20 Moskva v sobotu obvinila Spojené štáty, že plánujú falošne obviniť Rusko z použitia zbraní hromadného ničenia na Ukrajine s cieľom ešte viac Rusko izolovať. Správu sme prevzali z agentúry DPA.

Generálporučík Igor Kirillov, náčelník Oddielu radiačnej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl, povedal, že "zinscenovanie" použitia zbraní hromadného ničenia bude použité na obvinenie Ruska z použitia zakázaných typov zbraní, píše DPA. Cieľom je podľa neho dosiahnuť tz. "sýrsky scenár", na základe ktorého určitú krajinu hospodársky a politicky izolujú a vylúčia ju z medzinárodných organizácii ako Bezpečnostná rada OSN (BR OSN).

14:10 V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny, kam prichádzajú utečenci pred vojnou z iných častí krajiny, v sobotu oznámili nočný zákaz vychádzania. Informovala o tom s odvolaním sa na správu televízie Sky News a vyjadrenie oblastného gubernátora Maxyma Kozyckého na sociálnej sieti.

Kozyckyj nariadenie odôvodnil "novými spravodajskými informáciami", okrem iného o možnom pôsobení sabotážnych skupín v oblasti. Zákaz vychádzania bude od sobotňajšieho večera v platnosti každý deň od 23.00 h do 5.00 h miestneho času, a to až do odvolania. "Žiaľ, nepriateľ nepozná taký pojem, ako sú veľké náboženské sviatky," napísal Kozyckyj v súvislosti s tým, že pravoslávni veriaci aktuálne slávia Veľkú noc.

14:00 Ruská vojna už zasiahla globálny obchod s obilím. Podľa Tarasa Vysockého, prvého námestníka ministra poľnohospodárstva, viedla ruská invázia na Ukrajinu k vyšším cenám a obmedzeniu prístupu k potravinám v krajinách dovážajúcich obilie z Ukrajiny a Ruska.

13:45 Rusko v sobotu oznámilo, že svoju prvú vojenskú jednotku vyzbrojenú novými balistickými raketami Sarmat, schopnými niesť jadrové zbrane, vytvorí do jesene tohto roka. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters.

13:30 Veľvyslanec Lotyšska na Ukrajine sa vrátil do Kyjeva, oznámil v sobotu lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs. TASR o tom informuje na základe servisu agentúry DPA. Návrat veľvyslanca Ilgvarsa Klavu prichádza viac ako osem týždňov po začiatku invázie Ruska na Ukrajine a po tom, ako sa ruské jednotky stiahli z oblasti ukrajinského hlavného mesta.

13:00 Rusko obnovilo ofenzívu proti ukrajinským jednotkám v komplexe oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol, uviedol v sobotu poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

12:10 Ruskí okupanti uložili obete útoku na činoherné divadlo v Mariupole do masového hrobu. Podľa poradcu starostu Mariupolu Petra Andriushchenka Rusi odpratávajú trosky v divadle, ktoré bombardovali 16. marca, a odvážajú mŕtve telá do neďalekej dediny Manhush. Informáciu priniesol na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

11:40 Novinár Dmitrij Komarov ukazuje výsledky ostreľovania Severodonecka. Video priniesol portál NEXTA na sociálnej sieti.

11:00 Rusko dokončuje preskupovanie svojich jednotiek a pripravuje sa na rozsiahlu ofenzívu. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA s odvolaním sa na hlavnú rozviedku ukrajinského ministerstva obrany.

10:20 Do Poľska od začiatku vojny na Ukrajine prišlo už viac ako 2,92 milióna utečencov zo susednej krajiny. Vyplýva to z údajov, ktoré v sobotu ráno zverejnila poľská pohraničná stráž. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC.

10:05 Ukrajina dnes podnikne ďalší pokus o evakuáciu civilistov z prístavného mesta Mariupol, ktorých z väčšej časti ovládajú ruské vojská. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. "Dnes sa znova pokúsime evakuovať ženy, deti a seniorov," uviedla vicepremiérka na sociálnych sieťach a dodala, že civilisti by sa mali zhromaždiť pri jednom z obchodných centier v meste. "Ak pôjde všetko podľa plánu, evakuácia by mala začať približne na poludnie (11:00 SELČ)," upresnila Vereščuková.

 

❗️По Маріуполю: Сьогодні знов намагаємось евакуювати жінок, дітей та осіб похилого віку. Зараз починаємо збиратися на...

Posted by Ірина Верещук on Saturday, April 23, 2022

9:35 Dmitrij Medvedev sa vysmieval Európanom, ktorí nemôžu odmietnuť ruský plyn. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Telegram napísal, že Európska komisia povolila platbu za ruský plyn v rubľoch. Potom sa Európanom posmieval a dodal, že bez ruského plynu nevydržia ani týždeň. Informuje o tom portál NEXTA.

9:15 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 23. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o nich na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

9:00 Veľvyslanec USA pri OBSE: Rusko mohlo v Mariupole použiť chemické zbrane

Americký veľvyslanec pri OBSE Michael Carpenter povedal, že Rusko mohlo použiť tieto zbrane na „znefunkčnenie ukrajinských bojovníkov a civilistov v rámci ich agresívnej zajatia proti Mariupolu“. Informoval o tom na sociálnej sieti portál The Kyiv Independent.

8:50 WHO zaznamenala 162 útokov na ukrajinské zdravotnícke zariadenia od začiatku rozsiahlej ruskej invázie. Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že útoky na zdravotnícke zariadenia medzi 24. februárom a 16. aprílom si vyžiadali 73 mŕtvych a 52 zranených.

8:40 Na stanici metra „Zlatá brána“ v Kyjeve sa konal koncert Sviatoslava Vakarčuka, kde odohral svoju kultovú pieseň „Bez boja sa nevzdám“. Informoval o tom portál NEXTA na sociálnej sieti.

8:30 Moldavské ministerstvo zahraničných vecí si po vyhlásení, že Rusko chce prevziať kontrolu nad južnou Ukrajinou, aby sa dostalo do proruského odštiepeneckého regiónu Podnestersko, predvolalo ruského veľvyslanca. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

8:05 Rusko včera zaútočilo na Charkovskú oblasť 56-krát

V dôsledku útokov zahynuli dvaja civilisti a 19 bolo zranených. Informoval o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na charkovskú regionálnu vojenskú správu.

7:40 O osude Ukrajiny sa rozhodne na východe a juhu krajiny

"Smer Izyum, Donbas, pobrežie Azov, Mariupol, Chersonská oblasť sú miestami, kde sa teraz rozhoduje o osude tejto vojny a budúcnosti nášho štátu," uviedol vo svojom každodennom prejave prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:25 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval v piatok na prepustenie ruského opozičného politika Vladimira Kara-Murzu, ktorý bol zadržaný 11. apríla pred svojim domom v Moskve po tom, ako televízia CNN odvysielala s ním rozhovorov, v ktorom kritizoval konanie Ruska na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

6:55 O osude Ukrajiny sa rozhodne na východe a juhu krajiny. Uviedol to v prejave prezident Volodymyr Zelenskyj. "Smer Izyum, Donbas, pobrežie Azov, Mariupol, Chersonská oblasť sú miestami, kde sa teraz rozhoduje o osude tejto vojny a budúcnosti nášho štátu," dodal. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

6:25 Španielsko včera znovu otvorilo svoje veľvyslanectvo v Kyjeve. Opätovné otvorenie veľvyslanectva nasledovalo po štvrtkovej návšteve španielskeho premiéra Pedra Sancheza v Kyjeve, kde sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Pedro Sánchez
Zobraziť galériu (5)
Pedro Sánchez  (Zdroj: SITA/Filip Singer/Pool via AP)

6:15 USA nie sú pripravené na opätovné otvorenie veľvyslanectva v Kyjeve. CNN s odvolaním sa na niekoľko nezverejnených zdrojov uviedla, že pokiaľ budú hroziť raketové útoky, ktoré by mohli zasiahnuť americký personál, misia sa do mesta nevráti. Veľvyslanectvá 15 krajín sa už vrátili do Kyjeva. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

06:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že spojenci konečne dodávajú Ukrajine zbrane, ktoré žiadala. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Požadované zbrane pomôžu podľa Zelenského zachrániť životy tisícov ľudí.

06:00 Generálny tajomník OSN António Guterres sa budúci týždeň stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Šéf OSN vycestuje do Kyjeva po tom, ako budúci týždeň absolvuje v Moskve stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Oznámila to v noci na sobotu Organizácia Spojených národov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ruské ministerstvo spravodlivosti rozšírilo zoznam tzv. zahraničných agentov

Ruské ministerstvo spravodlivosti pridalo v piatok do registra médií označovaných za tzv. zahraničných agentov ďalších osem subjektov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. Je medzi nimi aj viacero prominentných novinárov, napr. bývalý šéfredaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov, publicista Alexandr Nevzorov, novinár a komentátor Sergej Parchomenko, ako i spolupracovníci Rádia Sloboda (RFE/RL) Jekaterina Lušnikovová, Artur Asafiev a Vladimir Voronov, či sociológ Viktor Vachštajn a aktivista za práva komunity LGBT Jaroslav Sirotkin. 

Do registra fyzických osôb vykonávajúcich funkciu tzv. zahraničného agenta boli v piatok pridané aj mená ďalších dvoch opozičných politikov - Leonida Volkova a Vladimira Kara-Murzu. Podľa ministerstva spravodlivosti sa Volkov a Kara-Murza venovali politickým aktivitám v záujme Ukrajiny. Kara-Murza bol okrem toho v piatok rozhodnutím súdu vzatý do vyšetrovacej väzby v súvislosti so svojím stíhaním za údajné šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde, ktorého sa dopustil vo svojom vystúpení v Snemovni reprezentantov amerického štátu Arizona z 15. marca tohto roku. V Rusku mu hrozí päť až desať rokov väzenia. Kara-Murza vznesené obvinenia odmieta.

Ruské médiá informovali, že rovnaké obvinenie bolo vznesené aj voči Iľjovi Krasiľščikovi, bývalému vydavateľovi ruského nezávislého spravodajského webu Meduza, uviedla agentúra AP. Dôvodom pre obvinenie bol Krasiľščikov post na Instagrame k udalostiam v ukrajinskom meste Buča, kde ukrajinské jednotky po odchode ruských vojakov našli desiatky zabitých civilistov. 

Podľa zákona musia jednotlivci alebo subjekty označení ako "zahraniční agenti" zverejniť zdroje svojho financovania, podrobiť sa auditu a k všetkým textom, videám a príspevkom na sociálnych sieťach doplniť titulok, v ktorom sa špecifikuje, že daný útvar "vytvorilo a/alebo šíri zahraničné médium vykonávajúce funkciu zahraničného agenta a/alebo ruská právnická osoba, ktorá vykonáva funkciu zahraničného agenta".

Tento štatút - podľa AFP - pripomína termín "nepriateľ ľudu" zo sovietskych čias. Má sa vzťahovať na osoby alebo skupiny, ktoré dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia a vykonávajú politickú činnosť rôzneho druhu.

Potopenie krížnika si vyžiadalo jednu obeť a 27 nezvestných, tvrdí Rusko

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že minulotýždňové potopenie krížnika Moskva si vyžiadalo jednu obeť, zatiaľ čo 27 ľudí zostáva nezvestných. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že zo strany Ruska ide o prvé priznanie strát, ktoré si vyžiadalo potopenie tejto vlajkovej lode Čiernomorskej flotily.  

Raketový krížnik Moskva sa potopil 14. apríla po explózii a požiari, ktoré podľa Kyjeva spôsobil ukrajinský raketový útok. Podľa Ruska však išlo o následok výbuchu munície na palube. "V dôsledku požiaru z 13. apríla bol raketový krížnik Moskva vážne poškodený výbuchom munície. Pokusy posádky požiar uhasiť boli neúspešné. O život prišiel jeden príslušník armády, ďalších 27 členov posádky je nezvedstných," píše sa vo vyhlásení rezortu obrany v Moskve. 

Zvyšných 396 členov posádky lode sa podľa neho podarilo evakuovať na lode Čiernomorskej flotily operujúce v oblasti a dopraviť do Sevastopola. Podľa pozorovateľov potopenie vlajkovej lode Čiernomorskej flotily predstavuje pre Kremeľ veľký symbolický úder a pre Ukrajincov významnú psychologickú vzpruhu v pokračujúcom boji voči ruskej agresii. Podľa neoficiálnych medializovaných správ v dôsledku dopadu ukrajinských protilodných striel zahynulo 37 členov posádky krížnika a ďalších zhruba 100 utrpelo zranenia, čo však Rusko popiera. 

Rusko potopenie lode Ukrajincami oficiálne nepriznalo, ale v ďalších dňoch podniklo sériu raketových útokov na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Podľa Ukrajiny išlo o odvetné údery za zničenie krížnika. Jeden z ruských útokov sa zameral aj na továreň Vizar neďaleko Kyjeva, kde sa vyrábajú protilodné rakety typu R-360 Neptún. Práve takéto rakety boli podľa Kyjeva použité pri útoku na loď Moskva. 

Ruské ministerstvo obrany hneď po potopení lode uviedlo, že posádku z raketového krížnika evakuovali – neposkytlo však podrobnosti o počte evakuovaných a nepriznalo ani obete či nezvestných. Neskôr sa ozvali rodičia námorníkov z plavidla, ktorí uviedli, že o svojich deťoch doposiaľ nedostali od ruských úradov žiadne informácie.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu