Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turecký minister šokoval: Niektoré krajiny NATO majú záujem na vojne na Ukrajine

Mevlüt Çavusoglu
Mevlüt Çavusoglu (Zdroj: TASR/AP/Eranga Jayawardena)

ISTANBUL - Niektoré členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú záujem na tom, aby pokračovala vojna na Ukrajine, vyhlásil podľa agentúry AFP turecký minister zahraničia Mevlüt Çavusoglu. Týmto štátom ide podľa ministra o oslabenie Ruska.

"V NATO sú krajiny, ktoré si želajú, aby vojna pokračovala," nechal sa v stredu počuť šéf tureckej diplomacie v rozhovore s televíziou CNN Türk.

Turecko je členská krajina NATO a spojenec Kyjeva. Ukrajine dodalo napríklad bojové drony Bayraktar. Ankara sa tiež od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu snaží presadiť ako prostredník na urovnanie konfliktu. Na tureckom území sa dvakrát uskutočnilo priame rokovanie bojujúcich strán. Ruský a ukrajinský minister zahraničia sa stretli 10. marca v letovisku Antalya a 29. marca v Istanbule. Po stretnutí v Istanbule majú ukrajinsko-ruské rokovania pokračovať v on-line formáte. Zdá sa ale, že uviazli na mŕtvom bode, podotkla agentúra AFP.

Mevlüt Çavusoglu predtým v tomto mesiaci v rozhovore s tureckou televíziou NTV tiež oznámil, že Turecko sa nemieni pridať k západným krajinám a zaviesť prísnejšie sankcie proti Rusku. Ankara podľa neho zavedie len také sankcie, ktoré schváli OSN.

Viac o téme: RuskoNATOTureckoUkrajinaMevlüt Çavusoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu