Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenský diplomatický tím, kriminalisti a znalci dorazili do Kyjeva

Z nákupného centra v Kyjeve zostali iba ruiny
Z nákupného centra v Kyjeve zostali iba ruiny (Zdroj: SITA/AP Photo/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Slovenský diplomatický tím, kriminalisti a znalci vo štvrtok večer dorazili do Kyjeva. Majú tam vyhodnocovať bezpečnostnú situáciu a pomáhať pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Hneď, ako to bude bezpečné, Slovensko plánuje obnoviť činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve. Na Twitteri o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

"Som veľmi rád, že náš diplomatický tím spolu s kriminalistami a súdnymi znalcami, ktorí budú spolupracovať s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny pri dokumentovaní vojnových zločinov, šťastne dorazil do ukrajinskej metropoly. Verím, že čoskoro otvoríme našu ambasádu v Kyjeve," napísal Korčok v príspevku.

Len čo príde z Kyjeva informácia o udržateľnej bezpečnostnej situácii, bude podľa jeho vyhlásenia ambasáda opäť plne funkčná. "My tam nebudeme mať pôvodné, nazvime to predvojnové počty, ale bude tam tím, ktorý de facto zatváral ambasádu," doplnil.

V konvoji sa nachádzajú aj kriminalisti a forenzní experti

Priblížil, že v konvoji sa nachádza aj osem expertov, konkrétne štyria kriminalisti a štyria forenzní experti, ktorí budú k dispozícii generálnej prokuratúre Ukrajiny. "Majú na mieste zabezpečiť, aby dôkazy o zločinoch, ktoré boli spáchané, boli zhromaždené. Aby ich potom mohli príslušné medzinárodné orgány vyhodnotiť a postaviť zodpovedných pred súd," ozrejmil šéf slovenskej diplomacie.  

Slovenskú ambasádu v ukrajinskom Kyjeve začiatkom marca evakuovali po zhodnotení bezpečnostnej situácie. Rezort diplomacie neskôr premiestnil sídlo veľvyslanectva z Kyjeva do ukrajinského Užhorodu. Týmto krokom chcelo Slovensko ukázať, že zostáva na Ukrajine prítomné. V Užhorode pôsobili pracovníci, ktorí boli evakuovaní z Kyjeva.

Viac o téme: VojnaKriminalistiZnalciSlovenskoUkrajinaKyjevDiplomatický tím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu