Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Britský denník prišiel s odhalením: USA sa mali aktívne zapojiť do vojny na Ukrajine!

Ruský krížnik Moskva Zobraziť galériu (2)
Ruský krížnik Moskva (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

KYJEV - Pred ukrajinským raketovým útokom na vlajkovú loď Čiernomorskej flotily vraj Moskvu prenasledovalo americké prieskumné lietadlo P-8 Poseidon. USA k tomu zatiaľ nezaujali oficiálne stanovisko. Znamenalo by to, že sa Spojené štáty aktívne zapojili do vojny?

Lietadlo amerického námorníctva údajne zohralo dôležitú úlohu pri potopení ruskej lode Moskva. Ako informuje denník The Times, krížnik vypátralo prieskumné lietadlo P-8 Poseidon, ktoré následne odovzdalo súradnice lode ukrajinskej armáde. Pri útoku, ktorý nasledoval, bola Moskva zasiahnutá dvoma raketami Neptun vyvinutými a vyrobenými na Ukrajine. Poopila sa o niekoľko hodín neskôr. Rusko pôvodne uviedlo ako dôvod potopenia búrlivé počasie, no neskôr priznalo, že sa loď potopila v dôsledku poškodenia raketami. O údajných obetiach zatiaľ nie sú žiadne overené informácie.

Sledovač mal vypnutý

P-8 Poseidon vraj zohral kľúčovú úlohu pri úspešnom vykonaní útoku. Štartovať mal na Sicílii a spočiatku letel s vypnutým transpondérom, aby ho nebolo možné lokalizovať. Po dosiahnutí rumunského pobrežia Čierneho mora sa presunul na svoju pozíciu s úlohou vystopovať čiernomorskú flotilu. O tri hodiny neskôr sa stroj opäť objavil na verejne prístupnej platforme Flightradar24.

Britský denník prišiel s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Theron Kirkman)

Ukrajinský raketový útok prišiel o niečo neskôr z pobrežia a smrteľne zasiahol Moskvu. Americké námorníctvo doteraz nespresnilo, či informácie o miestach ruských lodí zdieľalo s ukrajinskou armádou. Od začiatku vojny pohyb ruských vojsk monitorovali rôzne drony a iné prieskumné systémy NATO. 

Prieskumné lietadlo P-8 Poseidon používa od roku 2013 viacero armád vrátane USA, Indie a Nemecka. Dokáže sledovať lode a ponorky na vzdialenosť viac ako 160 kilometrov. Jeho základ tvorí vojenské lietadlo je Boeing 737-800, no namiesto radov sedadiel interiér lietadla vypĺňa najmodernejšia sledovacia technika.

Viac o téme: RuskoUSAMoskvaUkrajinaP-8 Poseidon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu