Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Významný moment v bitke o Donbas! Ukrajinské jednotky oslabili ruskú ofenzívu už v zárodku

Vojnou zničená Ukrajina
Vojnou zničená Ukrajina (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

DONBAS/CHARKOV - Ukrajinské ozbrojené sily predvídali hlavný ruský útok na Donbas. Podarilo sa im narušiť jednu z komunikačných trás a zabránili Rusom voľne sa pohybovať v okrajových častiach Charkova. Vojenskí analytici upozorňujú aj na udalosti pri iných mestách, kde prebieha úspešný protiútok ukrajinských síl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil začiatkom tohto týždňa, že ruské jednotky začali s dlhoočakávanou ofenzívou na Donbas. V sobotu 16. apríla sa však pri Charkove odohrala veľmi dôležitá akcia, ktorá ovplyvnila celú ruskú ofenzívu smerujúcu na východ, uvádzajú poľské Wiadomości. Dve ukrajinské brigády už niekoľko dní pokračujú v úspešnom útoku na jednu z komunikačných liniek Rusov. Podľa ukrajinského štábu boli dobyté osady Bazalijewka, Lebyazhe a Kutuzivka, ako aj niekoľko ďalších dedín neďaleko mesta Izium. 

"Ukrajinci zničili jednotky, ktoré smerovali do hlavnej 'bojovej arény' pri meste Izium. Rusi teraz musia nasmerovať časť svojich síl na obranu. V dôsledku toho považujem hlavný útok Rusov za slabší, ako sa spočiatku očakávalo," komentoval generál Waldemar Skrzypczak, bývalý veliteľ poľských pozemných síl. Zároveň zdôrazňuje, že protiútok ukazuje odhodlanie ukrajinských veliteľov a výbornú stratégiu, ktorú využívajú proti silnejšiemu protivníkovi. "Možné úspechy, ktoré ohlásia Rusi v boji o Donbas nevyplynú z ich vojenskej sily, ale z taktického kroku zo stiahnutia sa ukrajinskej obrany." 

Ako ďalej pokračoval, nemyslí si, že Ukrajinci sa dokážu brániť len niekoľko dní. "Nemá zmysel držať jednotky v predsunutých pozíciách, ktoré sú pod delostreleckou a raketovou paľbou. Rusi totiž vstupujú do pripravených obranných línií zložených z mnohých pozícií. Výsledkom budú vysoké straty na ich strane," dodáva generál Skrzypczak. Už pred začiatkom hlavného úderu boli ruské sily zhromaždené v záchytných priestoroch. Po ostreľovaní ukrajinskými delami vtedy prišli o mnoho vojakov. 

Ako vidia útok Američania?

Analytici z Institute Study of War vo Washingtone (ISW) hovoria o ukrajinskom protiútoku v podobnom duchu. "Ukrajinské jednotky môžu byť schopné vykonávať takéto útoky aj niekoľko dní alebo týždňov. Na druhej strane sa ruské sily na východ od Charkova pravdepodobne nezrútia tak rýchlo, ako pri Kyjeve," uvádza sa v novej správe ISW. Odborníci dodávajú, že v mestách Rubiżne a Popasna prebiehajú ťažké boje, ale čo je dôležité, Rusom sa ešte nepodarilo dobyť významné oblasti.

Podľa ISW môžu Rusi prevalcovať obrancov rozdelením ukrajinských síl na mnoho malých skupín odporu, ale ofenzíva pravdepodobne nebude veľmi úspešná. Hlavným dôvodom je psychický rozklad ruskej armády. Rusi nemali dostatok času na doplnenie jednotiek čerstvými vojakmi. Doteraz neboli dobyté žiadne dôležitejšie mestá v regióne Donbas. 

Viac o téme: UkrajinaCharkovDonbasVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu