Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prvá cesta Putina mimo Moskvy od začiatku vojny: Niet pochýb, že naše ciele dosiahneme

Vladimir Putin predniesol svoj prejav v dielni na montáž rakiet počas návštevy kozmodrómu Vostočnyj pri meste Tsiolkovsky
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin predniesol svoj prejav v dielni na montáž rakiet počas návštevy kozmodrómu Vostočnyj pri meste Tsiolkovsky (Zdroj: SITA/Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že ciele vojenskej operácie na Ukrajine, ktoré sú podľa jeho slov zamerané na zaistenie bezpečnosti Ruska, sa určite podarí dosiahnuť.

Zhrnutie 47. dňa pokračujúceho konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom (Zdroj: Profimedia.sk)

Šéf Kremľa sa tak vyjadril na návšteve kozmodrómu Vostočnyj, nachádzajúceho sa v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe pri hraniciach s Čínou, kde sa v utorok stretol aj s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Ide o prvú Putinovu cestu mimo Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. 

Rusko podľa Putina nemalo na výber

Putin ofenzívu ruských síl na Ukrajine komentoval slovami "nemali sme na výber" a označil ju za "správne rozhodnutie". "Niet pochýb, že naše ciele dosiahneme," povedal s tým, že ide o "absolútne jasné a vznešené" zámery.

Ruský prezident zopakoval aj svoje tvrdenia, že "špeciálna vojenská operácia" je zameraná na ochranu obyvateľov v oblastiach východnej Ukrajiny. Tie sú ovládané separatistami podporovanými Moskvou. 

Ukrajina sa podľa Putinových slov zmenila na "protiruskú pevnosť", kde sa "rozvíjajú výhonky nacionalizmu a neonacizmu". Takéto obvinenia slúžiace ako zámienka na vojenskú ofenzívu Kyjev aj Západ odmietajú.

Putin tiež poznamenal, že Rusko nemá záujem o izoláciu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že zahraničným mocnostiam sa Rusko izolovať nepodarí. "Celkom určite je nemožné v dnešnom svete niekoho izolovať – najmä takú obrovskú krajinu, akou je Rusko," podotkol s tým, že "budeme spolupracovať s tými partnermi, ktorí s nami spolupracovať chcú". 

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu