Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruský konvoj smeruje na východ, majú sa tam odohrať rozhodujúce bitky: Ako sa pripravujú Ukrajinci?

Ruský konvoj sa presúva na Donbas
Ruský konvoj sa presúva na Donbas (Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits)

KYJEV – Takmer 13 kilometrov dlhý vojenský konvoj smeruje na východ Ukrajiny, kde sa očakávajú rozhodujúce boje medzi domácimi a ruskými jednotkami. Ruskí velitelia "veria", že Donbas predstavuje najväčšiu šancu na úspech. Kremeľ sa tu bude snažiť zvíťaziť a ospravedlniť svoju "špeciálnu vojenskú operáciu".

Satelitné snímky, ukazujúce stovky ruských obrnených vozidiel smerujúcich na Ukrajinu, naháňajú mráz po chrbte. Zrnité obrázky ukazujú kolónu nákladných áut, miestami vidieť aj časti ruského delostrelectva, informuje Daily Mail. Konvoj ruských jednotiek je podľa predbežných údajov dlhý takmer 13 kilometrov. Smeruje na východnú Ukrajinu, kde sa očakávajú rozhodujúce boje.

Desaťtisíce ruských vojakov sú na ceste do Luhanskej a Doneckej oblasti, spoločne známej ako Donbass. Kremeľ sa tam snaží o víťazstvo, aby ospravedlnil svoju "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorej sa nepodarilo dobyť veľké mestá. Podľa západných predstaviteľov ruskí velitelia veria, že Donbas predstavuje ich najväčšiu šancu na úspech.

Doplnili ho jednotky z okolia

Konvoj odfotili v piatok, ako sa presúva cez mesto Velykyj Burluk neďaleko Charkova. Ruské vojská sa stiahli aj z iných oblastí vrátane okolia ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby zamerali všetko svoje úsilie práve na túto ofenzívu. Ukrajinské sily sú však odhodlané ich zatlačiť späť.

Poradca prezidenta Ukrajiny Michail Podoljak sa vo včerajších večerných hodinách vyjadril nasledovne: "Ukrajina je pripravená na veľké bitky. Musíme vyhrať aj na Donbase. Keď sa tak stane, budeme mať silnejšiu vyjednávaciu pozíciu." Podoljak navrhol, aby boje pokračovali ďalšie tri týždne. Po tomto období už očakáva, že sa prezidenti Volodymyr Zelenskyj a Vladimír Putin stretnú, aby sa dohodli na prímerí. Satelitné snímky ruského konvoja zdieľala spoločnosť Maxar Technologies. 

Viac o téme: KonvojRuskoUkrajinaDonbasUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu