Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty siedmy (11. apríl 2022)

Ukrajinský vojak v meste Mariupol' Zobraziť galériu (13)
Ukrajinský vojak v meste Mariupol' (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

KYJEV - Ruské ozbrojené sily pri ukrajinskom meste Dnipro zničili systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ukrajine poskytla "jedna z európskych krajín". V rámci pondelkového brífingu to oznámilo ruské ministerstvo obrany. Dianie sledujeme ONLINE:


Naživo z Ukrajiny

Ukrajinská delostrelecká jednotka sa pripravuje na boj na východnej Ukrajine

Ukrajinská delostrelecká jednotka sa pripravuje na boj na východnej Ukrajine (Zdroj: Profimedia)


ONLINE

21:58 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v pondelok po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že nemá "žiadne optimistické dojmy". Kancelár podľa svojich slov šéfa Kremľa upozornil na vojnové zločiny i na potrebu humanitárnych koridorov. TASR správu prevzala z agentúr APA, AFP a DPA.

21:52 Toxická látka mala byť v Mariupole distribuovaná pomocou dronu. Obete mali problémy s dýchaním a koordináciou.

21:51 Nemecký kancléř Olaf Scholz dnes odmietol, aby mu krajiny dodali zbrane na Ukrajinu na vlastnú päsť. Zdrženlivé vyjadrenie sociálnodemokratickej politiky agentúry DPA nasledovalo po výzve ministerstva Annaleny Baerbockové (Zelení), aby Nemecko poskytlo ťažké zbrane na obranu proti ruským invazným jednotkám.

21:36 Rusi údajne použili v Mariupole toxickú látku neznámeho pôvodu proti armáde a civilistom. Informuje o tom ukrajinská Pravda a portál Nexta s odvolaním sa na Azov.

21:07 Spojené štáty a ich spojenci naďalej denne dodávajú Ukrajine veľké množstvá zbraní a munície. V pondelok to uviedol hovorca Pentagónu John Kirby, podľa ktorého "v oblasti" pristáva denne osem až desať lietadiel s vojenským vybavením. Zásielky sú z lietadiel preložené na nákladné autá, ktoré následne putujú na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA.

20:58 Popredného kritika Kremľa Vladimira Karu-Murzu, ktorý prežil dve podozrivé otravy, zadržali v pondelok v Moskve pri bytovom dome, kde žije. Informoval o tom ruský opozičný politik Iľja Jašin a médiá, odvolala sa na nich americká spravodajská televízia CNN.

19:55 Prioritou Európskej únie by v čase ruského útoku na východe tejto krajiny malo byť poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci - nie ďalšie sankcie. Povedal to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

19:49 Viac než 10.000 civilistov zahynulo v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára. TASR správu prevzala od agentúry AP, pre ktorú to v pondelok uviedol starosta tohto obliehaného prístavného mesta Vadym Bojčenko.

19:19 Na vyšetrovanie násilia zo strany Ruska voči ženám počas invázie na Ukrajinu a na ochranu detí v tomto konflikte vyzvali v pondelok vysokopostavení predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

18:28 Indický premiér Naréndra Módí v pondelok uviedol, že navrhol priame rozhovory medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a dodal, že situáciu na Ukrajine považuje za veľmi znepokojujúcu. Módího vyjadrenia prišli krátko pred jeho virtuálnym rokovaním s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Ukrainian Presidential Press Office)

18:13 Rusko varuje Švédsko a Fínsko pred ich možným vstupom do NATO a tvrdí, že takýto krok stabilitu do Európy neprinesie. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky stanice BBC, ktorá sa odvolala na vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

17:58 Nemecký strojársky koncern Rheinmetall je pripravený dodať až 50 vyradených tankov typu Leopard 1 na Ukrajinu. V pondelok o tom informoval denník Handelsblatt s odvolaním sa na generálneho riaditeľa skupiny.

17:27 Spojené štáty sa domnievajú, že Rusko posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Donbase a zvyšuje tam zásobovanie svojich jednotiek. Tieto pohyby však zrejme nie sú začiatkom novej ofenzívy v oblasti, povedal dnes agentúre Reuters nemenovaný vysoký činiteľ Pentagonu. Poznamenal tiež, že USA nevideli dôkazy toho, že by Rusko zničilo na Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300, ako tvrdí Moskva.

17:09 Rakúsky kancelár Karl Nehammer označil svoj dnešný rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za "veľmi priamy, otvorený a tvrdý". "Nebola to žiadna priateľská návšteva," dodal podľa rakúskej tlačovej agentúry APA po schôdzke so šéfom Kremľa.

16:54 Taliansko zhabalo nehnuteľnosti v hodnote 105 miliónov eur, ktoré vlastnia bývalý ruský pretekár Formuly 1 Nikita Mazepin a jeho otec – ruský oligarcha – Dmitrij Mazepin. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, pre ktorú to v pondelok uviedli dva nemenované zdroje z okolia polície.

16:46 Ruský cenzúrny úrad žiada Google, aby zo svojej platformy okamžite odstránil údajné vyhrážky ruským používateľom. Firemný prekladač totiž niektorým používateľom ponúkol možnosť previesť frázu "milí Rusi" na "mŕtvi Rusi", informuje agentúra Reuters.

16:25 Rakúsky kancelár Karl Nehammer začal v pondelok svoje stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Karl Nehammer
Zobraziť galériu (13)
Karl Nehammer  (Zdroj: SITA/Steffi Loos/Pool via AP)

16:03 Ukrajina očakáva, že Rusko už čoskoro spustí veľkú ofenzívu na východe krajiny. Uviedol to v pondelok počas brífingu pre médiá hovorca ukrajinského ministerstva obrany Olexandr Motuzianyk. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

15:35 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) v pondelok zdôraznil potrebu poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine. Informujeme o tom na základe videozáznamu, ktorý Korčok zverejnil na sociálnej sieti.

15:30 Rusko nepozastaví svoju vojenskú operáciu na Ukrajine pre ďalšie kolo mierových rokovaní. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (13)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP)

15:06 Tri členské krajiny Európskej únie (EÚ) - Nemecko, Holandsko a Švédsko - poskytnú Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) približne 2,5 milióna eur na prešetrenie údajných vojnových zločinov na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaEduard HegerVolodymyr ZelenskyjS-300
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu