Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Európe je nový subvariant OMIKRONU: Spôsobil prudký nárast infekcií aj hospitalizácií!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Veľká Británia zaznamenáva prudký nárast infekcií koronavírusom aj hospitalizácií. Vedci teraz zistili, že v krajine sa šíri nový variant. O omikrone-XE sa zatiaľ vie len málo, ale je možné, že sa objaví aj v iných častiach Európy. Medzičasom sa objavil napríklad aj v Thajsku.

Vo Veľkej Británii bol objavený nový podvariant koronavírusu omikron. Krajina trpí prudkým nárastom hospitalizácií súvisiacich s covidom-19.

Archívne VIDEO COVID situácia sa zlepšuje: Kolaps zdravotníctva? Lengvarský verí, že nehrozí: Hospitalizovaní sú aj Ukrajinci

COVID situácia sa zlepšuje: Kolaps zdravotníctva? Lengvarský verí, že nehrozí: Hospitalizovaní sú aj Ukrajinci (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa najnovších štatistík Britskej agentúry pre bezpečnosť zdravia bol takzvaný variant XE doteraz zistený u 637 pacientov. Zatiaľ však nie je dostatok informácií na vyvodenie záverov o prenosnosti či závažnosti tohto variantu, píše denník The Independent

V Európe je nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je známe, že XE je zmesou už známeho, vysoko infekčného kmeňa omikron BA.1 a novšieho variantu BA.2. Ten je v súčasnosti dominantným variantom vo Veľkej Británii. Omikron BA.1 sa objavil koncom roka 2021 a spustil prvú omikronovú vlnu. 

Nákazlivosť môže byť u XE vyššia

Britskí vedci sa zhodli na tom, ako sa tento variant mohol vyvinúť; XE je takzvaný rekombinant, ktorý sa môže vyskytnúť, keď je osoba infikovaná dvoma alebo viacerými variantmi súčasne, čo vedie k zmiešaniu genetického vírusového materiálu v tele pacienta. Takéto rekombinanty sa už počas pandémie objavili niekoľkokrát. Počiatočné hodnotenia zo Spojeného kráľovstva naznačujú, že XE môže byť prenosnejší než predchádzajúce kmene. 

Subvariant XE by mohol vytlačiť staršie verzie omikronu

Prvý potvrdený prípad XE v Británii zaznamenali 19. januára tohto roku. Zatiaľ predstavuje menej ako jedno percento všetkých prípadov covidu v krajine. Výskyt nových variantov vírusu sám osebe nie je nezvyčajný a nemusí nutne vyvolávať obavy. Počas pandémie koronavírusu vedci z celého sveta doteraz objavili početné podvarianty, z ktorých mnohé po krátkom čase opäť zmizli. Odborníci majú variant XE na muške, pretože počet prípadov sa zvyšuje a v súčasnosti prevládajúce varianty by tak mohol časom vytlačiť. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho ale zatiaľ neoznačila za "variant vyvolávajúci obavy". 

V Európe je nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

To, či nový variant prevládne, môže závisieť od rôznych vecí: Ani pri staršom variante omikron BA.1 nie je jasné, či mal skutočne výhodu, alebo sa presadil len preto, že má schopnosť obísť ochranu pred infekciou po očkovaní alebo infekcii, a preto sa šíri viac ako delta. Je možné, že BA.1 prevládol len preto, že variant našiel viac hostiteľov ako delta a nie preto, že je nákazlivejší.

Viac o téme: Veľká BritániaKoronavírusXEOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu