Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fínski colníci zabavili ruské umelecké diela v hodnote viac ako 42 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Fínski colníci cez víkend zabavili tri zásielky vypožičaných cenných umeleckých diel, ktoré sa vracali do Ruska z talianskych a japonských múzeí a galérií. Urobili tak v súvislosti so sankciami, ktoré na Rusko uvalila EÚ. V stredu o tom informovali colné úrady. TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

"Zásielka obsahovala umelecké diela nevyčísliteľnej hodnoty," uviedol riaditeľ colného úradu Hannu Sinkkonen. Dodal, že kvôli poisteniu boli diela ohodnotené na viac ako 42 miliónov eur. Sochy, maľby a historické predmety vypožičané Talianskom pochádzajú z galérie Ermitáž a múzea Carskoje Selo v Petrohrade a z moskovskej Štátnej Tretiakovskej galérie. Japonsko malo diela z Puškinovho múzea v Moskve.

Diela budú uložené v sklade

Fínski predstavitelia informovali, že diela budú uložené v sklade, kým sa situácia neobjasní alebo kým sa nezrušia sankcie. Dodali, že zabavenie predmetov ministerstvo zahraničných vecí prediskutovalo s ruským veľvyslancom vo Fínsku. "Čo sa týka presunu a skladovania týchto diel, radili sme sa s odborníkmi," uviedol Sinkkonen. Dodal, že zásielky otvárať nebudú.

Európska únia v marci zakázala predaj, dodávky, prevoz alebo export luxusných tovarov – vrátane umeleckých diel – do Ruska. Podľa fínskych predstaviteľov je v tejto súvislosti desať ľudí podozrivých z porušenia sankčného režimu. Odkedy EÚ uvalila sankcie na Rusko, fínski colníci zakázali 21 luxusným jachtám opustiť fínske vody, kým sa nevyšetrí, či patria osobám na sankčnom zozname. Jednu z týchto jácht skonfiškovali.

Viac o téme: HodnotaFínskoRuské umelecké diela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu