Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA varujú svojich občanov pred zlou pandemickou situáciu v Číne: V krajine platia kontroverzné opatrenia

Obyvatelia čakajú v rade počas testovania na ochorenie COVID-19 na testovacom mieste neďaleko obytných domov v Pekingu Zobraziť galériu (3)
Obyvatelia čakajú v rade počas testovania na ochorenie COVID-19 na testovacom mieste neďaleko obytných domov v Pekingu (Zdroj: TASR/AP Photo/Andy Wong)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo v noci na sobotu svojich občanov pred cestami do Číny, čo zdôvodnilo zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou v krajine a kontroverznými opatreniami na potlačenie šírenia koronavírusu. TASR o tom informovala na základe správy DPA.

Rezort diplomacie USA varuje pred cestovaním do Hongkongu, provincie Ťi-lin a mesta Šanghaj, pričom poukázalo na prísne protipandemické reštrikcie vrátane opatrenia, podľa ktorého oddeľujú deti od rodičov. V prípade Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny, tiež ministerstvo varovalo pred svojvoľným presadzovaním miestnych zákonov.

V Číne pribúdajú počty nákazy omikronom.
Zobraziť galériu (3)
V Číne pribúdajú počty nákazy omikronom.  (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

V súvislosti s tým Spojené štáty umožnili odísť všetkým zamestnancov konzulátu USA v Šanghaji, ktorí nie sú nevyhnutní pre chod úradu, a ich rodinám. Čínskym úradom sa dlhodobo darilo uplatňovať stratégiu nulovej tolerancie ochorenia COVID-19, a to za pomoci lokalizovaných lockdownov, hromadného testovania a obmedzenia cestovania zo zahraničia. 

Za posledné týždne však začali v krajine denne pribúdať tisíce nakazených, čo zapríčinilo šírenie vysokoinfekčného variantu omikron. Epicentrom súčasného šírenia vírusu je 25-miliónový Šanghaj, kde už minulý týždeň zaviedli lockdown - najskôr pre východnú a potom pre západnú časť mesta. Tento týždeň lockdown rozšírili na celý Šanghaj.

USA varujú svojich občanov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Podľa platných pravidiel musí byť každá pozitívne testovaná osoba – aj asymptomatická či len s miernymi príznakmi – izolovaná od ostatných. Pobúrenie vyvoláva aj opatrenie, v rámci ktorého oddeľujú novorodencov a malé deti od rodičov, ak mal niekto z rodiny pozitívny výsledok testu na koronavírus.

Viac o téme: USAČínaKoronavírusEpidemiologická situácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu