Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

FOTO Symbol pre vojnu na Ukrajine "Z" sa stáva módnym trendom: Odsúdeniahodné gestá ruských influencerov

Symbol Zobraziť galériu (2)
Symbol "Z" sa čoraz častejšie objavuje na oblečení mladých Rusov (Zdroj: Twitter/ Arthur Kharytonov)

MOSKVA - Po tom, ako sa písmeno "Z" stalo hlavným označením ruskej invázie na Ukrajinu, sa tento symbol začal objavovať na oblečení ruských influencerov. Tí sa inšpirovali ruskými tankmi a obrnenými vozidlami, na ktorých sa toto písmeno začalo objavovať čoraz častejšie. Prostredníctvom oblečenia podporujú vojnu na Ukrajine neverbálnym spôsobom.

Na tričkách a svetroch s výstrihom sa nachádza vlajka Ruska s typickou modrou, bielou a červenou farbou. Ďalším jasne viditeľným symbolom na oblečení je písmeno ôZ", informuje news.com.au. Tričká sa na sociálnych sieťach objavujú v oranžovej a čiernej farbe, čo symbolizuje stuhu svätého Juraja. Bolo to značenie ruskej armády. Tieto farby nosili ako pásku na ruke Rusi a Ukrajinci, ktorí podporovali anexiu Krymského polostrova v roku 2014.

Tí, ktorí sa rozhodnú, že budú nosiť takéto oblečenie, sú opisovaní ako "vlastenci a jednoduchí ľudia" podporujúci Vladimíra Putina. "Objavujú sa v príspevkoch ruských 'instagirls' na sociálnych sieťach," tvrdí predseda ukrajinskej Liberálnodemokratickej ligy Arthur Kharytonov. Runacizmus je v Rusku novou módou. Sú to jednoduchí ľudia, ktorí sa za to nehanbia. V ďalšom príspevku Kharytonov vyzval Instagram, aby zakázal takúto propagáciu. Svoju požiadavku vyslovil napriek tomu, že Rusko zakázalo používanie platformy v rámci celej krajiny.

"Ahoj, @instagram. Zakážete zdieľanie dôkazov o ruských zločinoch proti ľudskosti, ktoré sú páchané na Ukrajine, no na druhej strane povolíte ruským 'instagirls' šíriť módnu 'runazi' propagandu", napísal na Twitteri. Na trhu sa už dokonca objavili aj plyšové hračky s týmto symbolom.

Runacizmus 

Ide o spojenie slov Rusko a nacizmus. Okrem iného podporuje Putinove zdôvodnenia invázie na Ukrajinu za účelom "denacifikácie". Putinov režim vznikol na základe traumatickej skúsenosti z rozpadu Sovietskeho zväzu, napísali ukrajinskí autori Julia Guz a Vladlen Marajev. "Putinov cieľ v politike je rovnaký, aký zastával Hitler, a teda obnoviť veľkosť svojho impéria." Ako ďalej autori uvádzajú, Putin pri Ukrajine spravil chybu. Od začiatku bol presvedčený o tom, že celá Ukrajina ostala voči Rusku lojálna. Väčšina domáceho obyvateľstva a dokonca aj rusky hovoriacich Ukrajincov zastáva v skutočnosti voči Rusku nepriateľský postoj.

Ruský prezident Vladimír Putin a nemecký ríšsky kancelár Adolf Hitler.
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimír Putin a nemecký ríšsky kancelár Adolf Hitler.  (Zdroj: SITA)

Odsúdeniahodný čin 

Niektoré nemecké spolkové republiky zakázali verejné zobrazovanie symbolu "Z". Patria sem regióny Dolné Sasko, Bavorsko, Berlín a Sasko, pričom o podobných opatreniach diskutujú aj predstavitelia v ďalších troch oblastiach. Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba vyzval štáty, aby odsúdili používanie tohto značenia. "Tento znak symbolizuje ruské vojnové zločiny, zbombardované mestá, tisíce zavraždených Ukrajincov. Verejná podpora takéhoto barbarstva musí byť odsúdená." 

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaSymbol ZRunacizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu