Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Hľaďte na technologické zázraky nepriateľa, ukazuje Ukrajinec: Neuveriteľné, s čím bojujú Rusi

Ruské sledovacie drony majú v sebe menej technológie, než by ktokoľvek čakal. Zobraziť galériu (3)
Ruské sledovacie drony majú v sebe menej technológie, než by ktokoľvek čakal. (Zdroj: YouTube/War in Ukraine in English)

KYJEV/MOSKVA - Ani mesiac po začiatku invázie nie je vôbec múdre podceniť nepriateľa a je dôležité skúmať, akými prostriedkami bojuje. Presne to urobili aj Ukrajinci, ktorí rozobrali nepriateľský dron a chceli sa pozrieť, aké technologické zázraky predviedli Rusi. Bola to pomerne zahanbujúca prehliadka plastových fliaš, suchých zipsov a obyčajného lepidla. Presne z týchto prvkov sa totiž skladajú ruské smrtiace drony!

archívne video

Zhrnutie 47. dňa pokračujúceho konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom (Zdroj: Profimedia.sk)

Reč je o ruských sledovacích dronoch typu Orlan-10, ktoré jeden z ukrajinských technikov rozobral priamo pred kamerami. Podľa portálu Forbes "kedysi" išlo o špičkové stroje s kamerovými senzormi, laserovými označovačmi, čo bolo možné využiť aj na boje na diaľku. Po najnovšej "modernizácii", keďže Orlan-10 je modulárny prístroj (dajú sa v ňom vymieňať súčiastky, pozn. red.), divákov videa, na ktorom je dron rozoberaný, čaká neuveriteľné prekvapenie.

Žiadna komerčná dronová kamera, len nalepený foťák

To, čo však ukrajinský vojak vo vnútornostiach najnovšie používaného dronu našiel, prekvapilo zrejme všetkých. Žiadne licencované dronové kamery totiž vo vnútri týchto strojov nehľadajte. Po rozobratí riadiacej skrinky bol na operačnom paneli nájdený len suchým pripevnený bežný fotoaparát značky Canon, ktorý dostať v bežných obchodoch s elektronikou.

"Niektoré technické "vychytávky" na tomto stroji vyzerajú, ako by ich robili študenti v letecko-modelárskom krúžku," neodpustil si komentár vojak vo videu. Na kameru vystavil operačný blok dronu, ktorý slúži na sledovanie nepriateľských vojsk. Stačil pár ťahov suchého zipsu a fotoaparát už bol z panela vyňatý a dal sa samostatne používať. "Ako vidíte, spínač fotoaparátu zaliali lepidlom, aby sa foťák náhodou počas letu omylom nevypol," komentuje ďalšie ruské "vychytávky" vojak.

VIDEO Hľaďte na technologické
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/War in Ukraine in English)

Forbes tvrdí, že rovnaký model je vybavený obyčajnou kamerou ale aj špeciálnou termokamerou. Známy časopis tvrdí, že aj keď tento druh improvizácie odhaľuje nedostatky v ruskej technológii, naznačuje to aj uprednostňovanie jednoduchých, praktických riešení, ktoré najlepšie využívajú moderné komerčné technológie.

Plastová fľaša v spodnej časti ešte viac vypovedá o technologickom pokroku

Čo však musel byť pre ukrajinských vojakov aj divákov videa ďalší šok, bolo prevedenie spodnej časti stroja, kde sa dodáva palivo. Tá je "vyriešená" pohotovo, a síce časťou z plastovej fľaše s plastovým uzáverom. Pod miestom závitu fľaše je v azbuke napísané slovo "palivo". "Ako vidíte Rusko nikdy nie je Ruskom bez fľaše," neodpustil si ďalšiu poznámku vojak. 

VIDEO Hľaďte na technologické
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/War in Ukraine in English)

Viac o téme: TechnológiaRuskoDronKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu