Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Volodymyr Zelenskyj: Pozývam pani Merkelovú a pána Sarkozyho, aby navštívili Buču

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy by mali navštíviť kyjevské predmestie Buča, kde po odchode ruských vojakov našli desiatky zabitých civilistov.

Podľa Zelenského by si tam politici mali urobiť obraz o svojej neúspešnej politike voči Rusku z uplynulých rokov. Členské štáty NATO na summite v roku 2008 dali Ukrajine vyhliadku na prijatie do Aliancie, od ktorej však ustúpili s ohľadom na Rusko, pripomína DPA.

"Pozývam pani Merkelovú a pána Sarkozyho, aby navštívili Buču a pozreli sa, kam politika ústupkov voči Rusku za 14 rokov viedla," povedal Zelenskyj vo videopríhovore v nedeľu večer. Ukrajinský líder však následne objasnil, že neobviňuje Západ, len si myslí, že jeho krajina má "právo hovoriť o nerozhodnosti".

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

"Neobviňujeme nikoho okrem konkrétnych ruských vojakov, ktorí toto urobili našim ľuďom. A tých, ktorí im vydali príkazy. Ale máme právo hovoriť o nerozhodnosti. O ceste do takejto Buče, Hostomeľa, Charkova, Mariupola," citoval Zelenského The Guardian.

Merkelová po Zelenského kritike obhajuje rozhodnutie NATO z roku 2008

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová obhajovala rozhodnutie členských krajín NATO z roku 2008, keď odmietli návrh na členstvo Ukrajiny v Aliancii. "Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová si stojí za svojimi rozhodnutiami v spojitosti so summitom NATO v Bukurešti v roku 2008," uviedol Merkelovej hovorca v reakcii na Zelenského vyjadrenie.

Volodymyr Zelenskyj: Pozývam pani
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

"Vzhľadom na zverstvá odhalené v Buči a na ďalších miestach na Ukrajine majú všetky snahy spolkovej vlády a medzinárodného spoločenstva stáť na strane Ukrajiny a ukončiť barbarstvo a vojnu proti Ukrajine zo strany Ruska plnú podporu bývalej kancelárky," dodal Merkelovej hovorca.

Najvyšší predstavitelia krajín Aliancie v roku 2008 počas summitu NATO v Bukurešti odmietli ponúknuť Ukrajine Akčný plán členstva, ktorý predstavuje kľúčový krok pre integráciu do NATO. Lídri sa dohodli iba na tom, že Ukrajina sa raz stane členom tohto vojenského a obranného zoskupenia. Ako pripomína DPA, návrh na členstvo Ukrajiny údajne zablokovali práve Sarkozy s Merkelovou.

Viac o téme: VojnaRuskoAngela MerkelováNicolas SarkozyUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu